Anda adalah tetamu ke blog ini.

Jumaat, 25 Disember 2009

Apa aktiviti saya minggu lepas?



Assalamualaikum dan sakam sejahtera.. Takder banyak nak cakap.. layan aja gambar-gambar yang ada :). Oh Ya satu lagi tentang posting saya yang lepas.. tentang isu Permit Import. Terima kasih atas respon dari seorang pembaca dan rakan yang hadir ke Port Dickson atas kemudahan memohon permit import peralatan radio amatur secara online.

Tidak perlu hadir ke Sirim, bayar online dan print dari rumah semudah membeli tiket Air Asia dan bawa masuk sahaja. Malangnya anda akan stuck di peringkat SIRIM. saya rasa tak sukar kot... ada sesiapa yang dah cuba diperingkat ni?

Cara-caranya akan saya ulas dalam artikel terdekat. Walaubagaimanapun soal pengemaskinian senarai produk radio amatur terkini adalah masih lagi membantutkan perbualan kami. Samada kesatuan-kesatuan radio amatur atau menanti pembekal radio amatur tempatan yang sanggup mengusahakan ke arah pengemaskinian senarai terbabit. Permit Import secara online hanya menyenaraikan senarai radio yang diluluskan (senarai lama dan model-model lama yang telah discontinued oleh pengeluar).

Antara barang-barang yang bakal dijual terdekat ni.. 2010. Tahun Himpun duit!!
Berbalik tentang radio, ni gambar yang saya sempat amik. Satu antenna yang menggunakan konsep NVIS. Superb audio dia sepanjang menghampiri kami di Port Dickson. Antenna ini di pasang di atas Isuzu Trooper. Ia boleh diturun dan naik dari bekas raknya.
Cantik dan kemas... harga pun mampu tengok ajer la.. ;)

Tajaan Barret Communication...

Warga Wilayah V17 bergotong-royong menaikkan antenna 10m.


Senja berlabuh pantas...


Antenna naik, pinggang pun sudah manyak goyang hehehe..


Menatap matahari jatuh.... menanti malam untuk bekerja di freq..


Tombol mula berputar... malam tersebut tidak menguntungkan. Propagasi mencemburui kami.
Alhamdullillah sokongan kawan-kawan dari Melaka dan Aimil membantu.


Raymond dan kemahiran membakar kambing.. berkat ajaran 9W2MAN dan aluminium foil membuatkan kambing bakar sentiasa kerap habis... cuma terkilan dengan ayam sahaja.


Pagi itu di Pengkalan Balak Melaka ombak menghempas kuat. Hujan mula melanda..


Antenna Folded Dipole..


Trap Dipole...


Trap dipole jarak dekat.


Sarapan dengan jagung bakar dan kambing bakar lagi....


Warga kerja Wilayah V17 yang menjayakan DXing kali ini.


Bersama banner.. Kenangan bersama.


Tidak lupa design bajunya ;)


Acara Dxing beralih ke Port Dickson. 9W2PD menyediakan kami ruang untuk meneruskan Dxing. Kali ini Wilayah V17 bergabung dengan Mares DXing Team dan APRS Team di Bungalow PD.


Raymond juga meneruskan BBQ dengan stok ayam yang baru... waduhhh..


Mutalib 9M2SQL di 40m band bersama Cikgu Rahman 9M2AR.


APRS milik Ong 9W2LL dan Weerut 9W2RUT dioperasikan..


Di suatu lagi lokasi Bungalow Melaka.


9W2WF, 9W2KRZ dan 9W2KNZ sedang menyiapkan antenna Yagi HF milik Rabin.


Amarannya.. ini ialah bahan yang bahaya :)


Pandangan sisi..


Malamnya pula Abang Zack menguji Transmisi dengan teknik NVIS.


Di 40M... NVIS satu pengalaman yang baru bagi saya yang masih mentah dalam dunia radio ini.


Mencuba 'bergambar' hehehehe...


Praktikal...


Dan aktiviti kali ini berakhir. Jutaan terima kasih buat semua yang terlibat terutama Rabin 9W2PD, 9W2SBS dan semua tenaga kerja pada hari tersebut menjayakan aktiviti ini.


Singgah di base station 9W2KNZ... suatu lokasi yang amat strategik..


Dan pemandangan shacknya.
Demikian catatan saya kali ini. Buat para pembaca, enjoy hobi ini. Malam baru ini terdapat banyak komuniti radio amatur di lembah klang yang akan mengadakan DXing, Astra tengan Di Batu 3 Shah Alam manakala Malas di Gombak. Mares mungkin akan mengadakan aktiviti di kelabnya pada malam tersebut. bagaimana pula di kawasan anda? Maklumkan pada saya melalui emel sebelah untuk hebahan ;).
Hingga jumpa lagi.. seamat menyambut 2010 dan bersedia dengan persiapan peperiksaan CW anda :D..
Related Posts with Thumbnails