Anda adalah tetamu ke blog ini.

Jumaat, 28 Oktober 2011

Bingkisan Oktober dan perjalanan ke Kota Betawi

Assalamualikum dan salam sejahtera...

Sudah sekian lama saya masih sibuk dengan urusan kerja di Johor Bahru. Entah mana perginya idea-idea yang banyak ini hendak dilaburkan :).

Baiklah, coretan kali ini banyak pada gambar... mungkin gambar-gambar ini mampu memberi idea pada saya.

Ini ialah meja kerja saya di JB... jika anda perasan, meja saya hampir patah 2 ditengah-tengahnya hahahaha... mungkin kerana beban kerja. Tetapi itulah realitinya, sudah 2 tahun di sini tetapi masih belum berganti.



Jam baru.. mmmm, bila masa pula upload mmmn.



Ini merupakan hasil tangkapan saya semasa di Jakarta Hasmfest. Waaa... High Voltage capacitor. Masa beli ni dengan harapan nak buat macam-macam... saya hanya dapat membeli 1 unit sahaja manakala baki nya 4 unit (atau 3 jika tidak silap saya) di sapu dek Cikgu Azlan. aduhai.. kalau tak dah complete projek final valve amplifier hahahaha.. :)


Perhatikan saiz syiling 10sen yang diletakkan untuk perbandingan.


Perbandingan tambahan, tangan Mutalib 9M2SQL dalam gambar diatas untuk perbandingan saiz. Besar betul...


Biasala... sebagai travel agent semasa kawan-kawan di Jakarta. Kami memilih KLM kerana pesawat ini memberi ruang bagasi yang lebih besar sekiranya hasil tangkapan agak berat.


Seramai 10 orang semuanya.. 9M2NZ, 9W2AQ, 9M2YRS (ya ka? maaf sebab tak ingat callsign pak yob ex 9W2YR) 9M2AGC, 9M2VOL, 9M2VIP, 9M2USB, 9M2MCS (Marcus, betul ker callsign ni? maaf sebab saya pun lupa hehehe)9M2RDX dan saya.



Ni gambar masa nak balik


Gambar di atas ialah pertandingan pada hari terakhir iaitu Mobile Fox Hunt. Memang ganas beb.. kalau ada kesempatan saya amat-amat mengalukan para pembaca mengikuti acara ini... kombinasi kemahiran mencari, mengolah, memandu dan menyelesaikan sengketa semasa mencari beacon :)...


Ini dia meter yang digunakan. Tetapi ini hanyalah setup paling ringkas. Jika anda berkesempatan, lawati picasa saya dan lihat pada Malang hamfest.. jauh lebih banyak setup yang hebat-hebat.


Sedikit shoot lagi. Bagaimana mobile foxt hunt ini dijalankan? Insyallah nanti akan saya terangkan pada posting-posting yang akan datang.


Yang ini merupakan jaguh kampung menurut teman-teman di sana... hahahaha... no komen :)


Untuk dijual.. saya lihat 9M2RDX dua tiga kali usap benda ni tanya harga. waaa.. nasib baik dia beristigfar ;)


Yang ni ialah acara pada malamnya.. meriah dengan pelbagai gelagat warga rado amatur Indonesia. Pelbagai game, kuiz dilaksanakan. Dan hadiahnya lumayan! Telefon bimbit, Radio... :)


Konsert lagi aduss...


Piala kejuaraan.. dari teman-teman Kalimantan


Sedikit shoot...


Bapak Rizal temerloh di kejar peserta hamfest di sana. Ini kerana terdapat satu acara tambahan dipanggil Lumba Eyeball QSO. Peserta harus mendapatkan tandatangan (dan qsl kad) dari tetamu-tetamu acara. Dikhabarnya mata tertinggi ialah dari stesen luar Indonesia.. hahaha.. tambahan pulak Rizal ialah stesen paling popular kat HF. habisss :). Nasib baik saya tidak memakai topi bercallsign. Jika tidak saya mungkin senasib nya ;).


Ini ialah Cross Rotary Dipole yang dibeli oleh 9M2VOL. Mahu lihat gambarnya? kena pi rumah beliau :)


Pembungkusan antena (batang pancing istilah kami) dilaksanakan. Model terbaru kot, Shorted Rotary Dipole kalau tak silap :).


Dipentas....


Suasana pertandingan CW. Majoriti yang mengambilbahagian adalah wanita! dan diperingkat saringan juga agak sengit. Pak Lubis YC5PSC, Pak Lubis Guru yang mengajar CW di Jabatan Laut di Batam pun tewas. Saya dan Rizal temerloh sempat melihat ada peserta yang berlari keluar dari kawasan pertandingan kerana stress ketika sesi listening. Waaa... dan ada yang muntah-muntah beb. Tetapi ada calon wanita (jika tak silap saya selalu dengar di CW net) secara santai menghisap rokok sambil menyalin mesej CW :).


Satu komuniti DX di sana...


Di Glodok, satu kedai yang dahulunya agak popular. Insyallah nanti saya akan ulaskan sedikit tentang apa yang saya lihat di Glodok. Pasar Glodong bukan lagi syurga buat ham radio kerana beberapa toko amatur radio di sana sudah tidak lagi aktif atau bahasa mudahnya, bisnes radio amatur tidak lagi menguntungkan. Tambahan pula 2 kedai utama di sana sejak kematian pemiliknya, hanya berat kepada kormersil yang jauh lebih berdaya saing.


Sedikit gambar di sana. Acara kali ini tidak sebesar Jakarta Hamfest 2007.


Teman-teman saya melintas jalan ke tempat acara berlangsung


Pemandangan malam monas.


Ramainya orang bersiar santai...


Juga sahabat-sahabat radio dari malaysia yang mengambil peluang bersantai. Katanya jarang dapat lihat begini hahahahhaa.. asyik lihat twin tower ajer kat kl.


Fligh pulang....


makan malam di sana... disana sini blackberry saja.. duh.


Masa untuk pulang


Pengurup wang sambilan di airport.


Sampai kat malaysia dahhhhh..... sambung kerja. kena pi refreh balik.


BBq dipantai.. ni sahabat saya, masa kat Germany diorang ni asyik gathering ngan bbq. Balik Malaysia, dah jadi habit katanya :).


Pi pasang skru....


Rumah abang aziz 9M2AU.... biru-biru ni kalau saya bikin mata malap.... dan zzzzzz hehehee..


Kat kedai sahabat ku...

Semasa di jakarta ada teman yang memberikan setem ni. Katanya ada kaitan dengan festival radio... mmmmm hint? :) Cuba-cuba google ya.

Demikian ajer catatan saya yang tak seberapa.. maaf atas bahasa yang saya gunakan sebab terpaksa menulis seringkas yang boleh. Almaklumlah di cybercafe yang tak ergonomik.

Jika ada peluang Insyallah saya akan menulis dengan lebih baik ;)....

Hingga jumpa lagi!

Assalamualaiikum!!

Sabtu, 8 Oktober 2011

Minggu membaca...

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Minggu ini saya banyak menghabiskan masa di atas Pelantar Carigali di Johor Port... tidak banyak masa dapat diluangkan pada PC.
Malam tadi saya tidak sempat menghadiri perbincangan dari Jadual Baru Band plan 2011 yang dikeluarkan oleh MCMC. Mungkin ada sesuatu yang agak aneh apabila terdapat satu jadual yang memperuntukkan freq kecemasan pada freq contest ham radio... ambil masa dan anda akan temui.
Sebentar tadi saya ada terbaca dari http://amatirindo.com/index.php?option=com_content&view=article&id=279:bersyukurlah-indonesia-miskin-&catid=31:general&Itemid=41 tentang artikel yang agak bagus.. dan apa yang menarik ialah Wajanbolic, suatu antenna yang jika tuan-tuan dapat lihat asalnya dari sana. Gunakan Google! atau klik di http://www.google.com.my/search?q=Antenna+Wajanbolic&hl=en&biw=1280&bih=907&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=JvaPTqfjAYjtrAf5somHAQ&sqi=2&ved=0CFgQsAQ :)
Insyallah saya akan hadir ke Jakarta nanti bersama beberapa teman saya. Maaf kerana dari awal-awal saya mengelak sebarang kiriman dengan air liur hehehehe.. sila bank in RM jika mahu atau ikut sama saya ke sana.. hingga jumpa lagi :)
Salam hormat!

Ahad, 25 September 2011

Jakarta Hamfest Bulan Depan?

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Pak yob 9M2YR ada menelefon saya tentang Jakarta hamfest minggu depan. Saya agak 50-50 samada akan pergi atau tidak kerana keutamaan adalah pada keluarga baru saya :). Besar kemungkinan tidak akan hadir.

Berikut ialah maklumat acara:

Nama acara : Jakarta Hamfest 2011
Tarikh : 22-23hb Oktober 2011
Lokasi : Lapangan IRTI Monas

Jika ada yang berhajat ingin ikut serta boleh lah menalipon Pak Yob atau Pak Lah 9W2HOZ ( http://9w2hoz.blogspot.com/2011/05/hamfest-orari-dki-jakarta-2011.html )

Sedikit gambaran hamfest yang telah saya hadiri pada 2007 boleh dilihat di https://picasaweb.google.com/anacoz85/DiMonasJakartaHamfest2007#






Terdapat 3 perkara yang menarik ketika Hamfest 2007 iaitu CW Contest, ARDF dan Jualan Flea Market. Tetapi kali ini saya agak kurang pasti apakah acara kali ini agak besar atau tidak.

Disebalik kepadatan aktiviti ketika hamfest 2007, kami sempat beramai-ramai ke Harco Glodok mencari perkakasan radio amatur.. Dapat jugak membeli 2 unit rotary dipole 80/40m band. Setiap satu berharga tidak lebih RM300.

Mungkin hamfest kali ini tidak sebesar tahun 2007. Apapun bagi rakan-rakan yang akan ke sana semoga berjaya dan enjoy hamfest.

Kita mungkin tidak mampu melaksanakan hamfest seperti teman-teman radio amatur di Indonesia :)...

Sekian..

P/S: Bagi yang berminat dengan pertandingan-pertandingan berkait rapat radio amatur bolehlah mengunjungi acara ini.. Lomba Antenna, Lomba Rakit Antenna, Lomba rakit Pesawat Pemancar, Lomba QSO, Lomba Eyeball QSO dan banyak lagi.

P/S: Juga yang akan hadir ke sana jangan lupa bawa QSL KAD kerana ini amat penting bagi tema-teman radio amatur di Indonesia bertukar-tukar qsl kad untuk mempertingkatkan lesen mereka.

Sabtu, 21 Mei 2011

Backpack lagi, New Delhi - Jaipur - Agra hanya RM650

Akan saya kemaskini terdekat ini.

Lihat-lihat dulu gambar di bawah.








Insyallah akan saya kemaskini

Rabu, 9 Mac 2011

TIADA PERUBAHAN TARIKH ANTENNA PARTY

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Untuk makluman, saya menerima banyak permintaan supaya mengubah tarikh antenna party ke hari ahad. Ini kerana ramai yang bekerja pada hari sabtu. Terdapat juga beberapa maklumbalas atas faktor lain yang saya rasakan sangat munasabah. Oleh demikian saya menetapkan aktiviti Antenna Party TIDAK DIUBAH seperti di bawah:

Tarikh : 12hb Mac 2011
Masa : 9:30pg hingga 1:30ptg
Tempat : Kelab Mares Petaling Jaya
Tentatif : Seperti posting sebelum ini

Diharap agar para pembaca dapat memaklumkan pada teman-teman yang lain yang berminat untuk hadir tentang perubahan tarikh seperti di atas.

73

Isnin, 7 Mac 2011

Coretan sebelum tido...

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Saya sempat melihat sebentar tadi cerita yang banyak menggamit memori saya ketika alam persekolahan.

Drama Gemilang penuh menggamit memori ramai teman-teman saya yang lahir dari kegagalan. Drama ini mengingatkan saya bagaimana jasa institut-institut di dalam cerita ini membina kerjaya teman-teman yang gagal dalam SPM dan SRP ketika itu.

Nah.. ia hampir membuatkan saya menitis air mata. Pasti ramai teman-teman saya yang masih ingat Maktab Adabi? Institut Bukit Mertajam? Jit Sin? Ini lah tempat di mana ramai sahabat-sahabat yang mengulang SPM dan paper Julai. Tanpa institut ini pasti mereka tidak lagi berpeluang berjaya kini. Dengan yuran yang murah dan misi mendidik anak-anak bangsa miskin. Sekolah-sekolah ini hanya bergantung pada profit yang kecil tetapi hasilnya besar sekali.

Senior-senior saya seperti Sjn. Azizan, Azizol, dan ramai lagi telah berada di tempat yang terbaik kini. Apapun ia kini menjadi sejarah. Maktab Adabi sudah tiada lagi, Hanya Al-Masriyah sahaja yang tinggal. Begitu juga Institut Bukit Mertajam yang hanya tinggal bangunan.

Insyallah kalau berkesempatan akan saya coretkan kisah suka duka zaman Maktab Adabi dulu. Saya percaya ramai yang pernah melaluinya :) . Saya juga pernah mengambil Kertas Julai.

Baiklah. Berbalik pada Antenna party yang akan di adakan sabtu ini 12hb Mac 2011. Buat teman-teman dari Merlimau Melaka saya memohon jutaan kemaafan atas tidak dapat memenuhi permintaan anda. Ini merupakan anjuran saya dan teman-teman yang meminati radio HF secara sendirian dan bukannya melalui Organisasi.

Berikut ialah peralatan tambahan yang perlu di bawa kelak :-
1) Hand Drill
2) SWR meter
3) Antenna analyzer
4) Lain-lain yang dikira perlu.

Saya mohon para pembaca yang ingin ikut serta dapatlah emelkan pada saya nama anda untuk saya sediakan beberapa set diagram mengikut bilangan peserta kelak. Emelkan pada anacoz85(a.)yahoo.com.

JUMPA SABTU INI YA DI KELAB MARES :)

Ahad, 20 Februari 2011

Senarai Nota Persediaan Projek Loop/G5RV/Trap Dipole

Assalamualaikum.

Bagi rakan-rakan yang akan hadir pada 12hb nanti. Disertakan nota untuk dicetak dan di fahami. Ringkasan bahan-bahan yang perlu dibawa kelak ada pada bahagian hujung setiap artikel. Ketik pada gambar untuk cetakkan.


TRAP DIPOLE (80m, 40m, 20m, 15/18m, 10m)






Bagi PVC yang akan dibawa, dapatkan yang jenis tebal. Jika boleh berwarna putih. Gambaran adalah seperti di bawah:



Senarai bahan bagi sebuah antenna:
1) PVC Paip panjang 15cm X diameter 8-10cm +/- (2 batang)
2) Kabel RG58 8m (untuk Trap)
3) Kabel RG58 panjang 25m (anggaran dari antenna ke transceiver)
4) Tape Insulator (untuk balut coil nanti)
5) Kabel Wiring Elektrik panjang 60m, rujuk pada diagram (elemen Dipole)
6) Balun
7) Soldering Iron dan Solder yang banyak
8) Hand Drill dan Mata Drill berdiameter sama seperti kabel RG58
9) Hot Glue dan Sintetik Glue 2 batang
10) Connector Ring (untuk skru antara kabel wiring ke balun)
11) Cable Ties

ANTENNA G5RV

Antara bahan-bahan yang diperlukan untuk membina sebuah antenna di atas:
1) Ribbon cable 300ohm 15m (kabel yang biasanya digunakan pada antenna TV)
2) Cable Wiring Elektrik panjang 35m
3) Plastik Insulator (saya memilih papan pemotong sayur/ikan yang berwarna putih dipotong 4cm X 8cm +/-) 3 Set
4) Kabel RG58 anggaran panjang dari antenna ke transceiver
5) Insulator tape.
6) Hot Glue
7) Cable Ties
LOOP ANTENNA (MAGNETIC LOOP)





Gambaran loop yang pernah saya bina. Walaubagaimanapun saya membina dalam skala yang besar.


Antara bahan yang diperlukan:
1) Copper pipe 1 set (biasanya panjang 15m jenis lembut) yang biasa dijual kat kedai hardware/aircond bersaiz diameter +/- 1cm
2) Kabel RG58 1m untuk loop kecil
3) Pengetat paip (spt gambar di atas untuk mengikat copper dengan kabel)
4) PVC paip penyokong loop (rujuk diagram)
5) Variable capacitor +/- 10-35-100pF (saya akan membawa beberapa unit sebagai contoh)
6) Cable ties
7) Hot glue
8) Kaber RG58 dari loop ke transceiver dalam 15m

Rujukan bagi TAK-TENNA (40m/20m)





Rujukan bagi SPYDERBEAM ANTENNA




Kepada 9W2KRZ,9W2RIO, 9M2ADI saya akan emelkan nota yang lebih jelas sebentar lagi
Related Posts with Thumbnails