Anda adalah tetamu ke blog ini.

Isnin, 29 Jun 2009

2 Bulan lagi sebelum Shack berpindah.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

2 bulan lagi shack saya akan berpindah. Selamat tinggal Kuala Lumpur huhuhu...

Sementara menunggu tarikh itu saya lampirkan beberapa aktiviti saya minggu ini. Mungkin gambar dapat menceritakan keseluruhan perjalanan mingguan saya. Tempohari ada seorang kawan menunjukkan Microphone era Tun Razak... tergamam saya! Owh alangkah hebatnya ketika itu zaman radio berkendali di mode AM.


Dan bila terpandang mic jenis apa... rupa-rupanya Studio Mic!!! kalau anda googling pasti anda tahu berapa bernilainya mic ini. Saya bertambah kaget, tgerbayang ianya berada di shack saya... pasti terliur ham radio mendengar audio saya. beberapa kali bertanyakan pada tuan empunya malangnya tidak berhasil. Ia sudah dipunyai orang hehehehe...


Juga minggu-minggu yang lepas saya dikejutkan dengan keratan akhbar betapa laluan trunking dah banyak orang menumpang... hebat ;)

Minggu lepas saya bergegas ke suatu rumah milik ham radio saya gelarkan transformer (bukan nama sebenar). Berkendali di mode digital SSTV, PSK, UiView, RTTY dan entah apa lagi. Dari jam 2pagi hingga hampir jam 7pg!! gilerrrrrr.. pastu layan video Dxing milik mat salleh atas tunggul batu di Terumbu laut China Selatan.

Rupa Shack milik Transformer... 60% digital baki 10% Voice dan 30% tidur heheheh..

Transformer di sisi award yang telah diperolehi...
(juga katil yang selalu guna time tunggu ISS)
Memandangkan saya akan berada hampir dengan 9M0 land untuk 5 tahun maka saya merancang menyiapkan antenna HF khas (semua freq HF) yang boleh digunakan pada bila-bila masa. Ianya khusus pesawat pemancar kesayangan saya iaitu Yaesu FT817ND secara portable.... QRP set yang selalu saya bawa dalam DXpedition . Antara pilihan ialah Miracle Whip dan Wander Antenna. Memandang Wander Antenna dah ada, saya terfikir nak buat Miracle Whip ajer. Beza antara kedua-dua ialah Wander antenna ialah L-Tuner (sebenarnya ATU kecil) yang menambah Kapasitor boleh laras manakala Miracle Whip cuma transformer boleh laras.
Kelebihan Miracle ialah handling power sehingga 15 Watt tetapi Wander hanya 5 watt sahaja. Tetapi ini boleh diatasi dengan menggunakan kapasitor boleh laras yang gap nya 1mm ke atas.
Jika ada yang berminat dan juga punya QRP set seperti Yaesu FT817 boleh mencuba sebagaimana artikel saya di http://jurukaka.blogspot.com/2008/04/awas-untuk-qrp-sahaja.html
Antara komponen yang tersedia ada dalam simpanan saya.

Ekperimen Ferit Core dengan tembaga 16 swg. Kemudiannya saya dapati 18 swg adalah paling kritikal untuk mendapatkan sehungga 8uH. beberapa draf pengiraan yang dibuat tetapi 1 minggu kemudian baru saya dapati terdapat pembetulan pada nilai 'Q' yang dikehendaki.

Upacara melilit Ferit bermula... perlahan-lahan dilakukan. Melengkapkan 50 lilitan mengambil masa hampir 1 jam 15minit. Hahaha..


Proses mendapatkan idea menyusun komponen dan kosmetik.


Ferit core yang saya gunakan ialah berdiameter 40mm. Kebiasaannya di Internet mencadangkan 36mm. Walaubagaimanapun dari pengiraan saya dan nilai Q yang dikehendaki (supaya lebih selectiviti) saya memilih berdiameter besar. Harga RM3 seketul.. kira ok la.


Dan menebuk...

Susun...


Dan Rivet kasik kemas..


Disebabkan ini ialah untuk antenna vertikal maka saya masukkan jack banana untuk sambungan ke ground. Ingat, HF menggunakan pembumiaan nyata. Grounding adalah perlu untuk menala antenna dan memancar.

Beberapa toroid/Ferit Core yang telah saya eksperimen...


Mengasah bahagian yang akan dipateri. Disebabkan tembaga ini disaluti penebat maka perlu dikikis sedikit supaya timah akan melekat. (tapi kalau solder lama-lama pun melekat gak)

Solder setiap bucu gegelung...

Dan sambungkan pendawaian dengan suis 12 kutub.


Tuner sedang diuji pada yaesu FT817ND dari segi pemasangan adalah ergonomik dan kemas.

Butang tambahan di atas ialah untuk penalaan khas pada freq 7 Mhz. Memandangkan keutamaan pada 7Mhz dan 14Mhz maka saya memilih 14Mhz sebagai resonan asas.

Dah siap dah.... Hasil Ujian adalah memberansangkan. Peh!!... cuma antenna yang digunakan ialah teleskopik 2 m yang takder coil... Direct teleskopik atau basic telescopik. Result dia dengan Yaesu FT817ND 5 Watt:-
435Mhz - 1.4:1
144Mhz - 1.3:1
50 Mhz - 1:1
28Mhz - 1:1
24Mhz - 1:1
21Mhz - 1.6:1
18Mhz - 1:1
14Mhz - 1.5:1
10Mhz - 1.4:1
7Mhz - 3:1
3.5Mhz - 8:1
Dengan modifikasi, 7Mhz boleh sehingga 1.2:1. Jangan lupa pendek atau panjangkan antenna teleskopik anda. ini juga membantu dalam penalaan.
Dan saya juga pada minggu yang lepas sempat melawat seorang rakan saya yang jauh. Gambar di atas ialah Shack beliau. Terima kasih pada beliau kerana sudi membantu saya memprogramkan 16F84A. Programmer saya kaput hinggakan 3 IC 16F84A hancurrr... mahal sehhhh nak replace.


PIC programmer beliau yang gampang hahahaha... tapi membantu :P



Perhatikan gambar di atas. Di dalam mangkuk di atas ialah benih jagung yang telah tumbuh akarnya saya semai. Insyallah sempat kot makan jagung hasil dari baka Sime Plantation bagi nih hehehehe...
P/S: Kepada owner Shack di atas... itu ganggang saya akan pulang kan terdekat ni. Sabarr....
Gambar yang Hitam di atas ialah interface SSTV/RTTY/PSK etc.... dan yang putih tu Beacon ARDF yang ditempah orang... Dah hantar kecuali yang putih tu, IC baru program ;)
Hingga jumpa lagi.... bye!! ;)
Related Posts with Thumbnails