Anda adalah tetamu ke blog ini.

Rabu, 13 September 2017

Europe Hamfest 2017 Siri 2


Sambungan siri ke dua Europe hamfest... layan..



Connector siap buat dengan kabel. Harga tertera di dalam gambar.


Macam-macam connector ada


Spectrum analyzer


Booth osiloskop dan aksesori


Portable pole


Loop antenna dan idea bagaimana nak kecilkan saiz loop


Low band freq.. menarik!


Dekat sikit.. kasut!


Pelbagai antenna G5RV yang siap dibuat


Spyder beam pun ada.


Balun...


Plastik.. ingatkan baclite


Ferite pun ada


Coax Relay.. barang rare bagi kaki homebrew switch


Suis antenna.. 


mmmmm....


Rotator pun ada


Hilberling radio.. agak rare radio ni. tapi popular dalam katalog.



Osiloskop jenama Rigol. Spectrum analyzer sekali pun ada.


Booth jual Coax cable.


Multibeam antenan.. Optibeam.


Ingat lagi kan antenna ni huhuhu..


Booth kemahiran 


Ramai kanak-kanak yang meminati hobi elektronik di eropah ini.


Ada ham yang guide..


Meriah!


Sesi uji cuba.. menjadi!


Antara projek yang dibina oleh peserta kanak-kanak..


Main microwave. lihat antenna nya


IP Radio


CW recorder klasik..


Booth Radio Telegrafer dari Itali.


Portable Repeater Hytera..


Satu lagi meja membina kit elektronik dalam festival ini.


Contoh kit yang bakal dibina oleh peserta remaja dan kanak-kanak.. mudah sahaja.


Lihat, hanya solder point to point dengan menggunakan pin paku tekan


Mudah!


Anatara projek yang siap dibina dan di pamerkan.


Siap!


LCD.. dari kit (arduino atau rasberry mungkin)


Radio lama.


Sedang mengendalikan radio lama.


Perakam CW homebrew.


Lihat titik-titik CW.


Ni ganas sikit... main data


Emergency group.


Dapat Cheese Free!


Antara penerbitan buku-buku elektronik dan hobi radio amatur yang dijual.


Perghhh.. ada satu buku ni.


haa.. buku ni. sangat berguna.


banyak.. rambang mata.


Projek-projek Arduino etc..


Menarik


HF


Sayang tak beli.. harap-harap ada dalam bentuk E-Book


Best!


Lagi..


Tak ingat projek apa... ada jual dalam bentuk kit DIY. Beli PCB sahaja.


Atau terus bina! Bahan-bahan disediakan.


Ni kaedah yang selalu 9M2KRZ cakap bagaimana orang-orang Telco nak link antara 2 point.. guna cermin dan bias cahaya matahari.


Tapi kat sini diorang ada tambah satu lagi teknik. perhatikan tanda merah... tenang melalui titik merah ni.


Atau gunakan laser



20km masih bisa!


Kasut atau RF amplifier.


Antenna guna PCB.


nak beli atau tak yer..


rambang mata..


Loop antenna.


yagi untuk aktiviti satellite


mmmmm


Hack RF One.. SDR tengok ajer la..


Boleh tahan harganya.


Banyak..


Ferrite..


Ferrite lagi.. yg ni banyak kat jalan pasar.


Ingat kod warna dan freq ini.


APRS Tracker.


Cover radio pun ada jual


Mmmmm





Aksesori Bird Meter


CW Key


Antenna etc




ZSBKW 10-80 meter. Murah!



pakai 450 ohm ribbon yang besar.


microskop pun ada beb..


Radio apa ni?


Booth jualan antenna


Bersimpang siur


Mini CW key. magnet based



Macam-macam ada


CW Key


Beli OSK etc



Buat name tag, warna biru tu mengingatkan kami pada 9M2QQ selalu pakai


Kabel 450 ohm... 


Bapak besar


300 ohm.. tebal


Pada masa yang sama ada 3 hall yang ada perkongsian idea dan pengalaman serta bengkel.


Satu lagi Hall tapi topik lain.


Hangar ke 3 pula ada Flea Market... bapak besar.. kami pun dah tak larat wooo.. tapi murah!


Fuhh.. main longgok


Macam-macam ada... masa ni kaki kami dah betul-betul tak larat nak jalan.


Ok.. ada satu lagi siri akhir... masa kami sampai di Flea Market, Jam dan menunjukkan pukul 2 petang. ada lagi 2 jam setengah sebelum event berhenti. Kami benar-benar penat... besar acara ni..

Bersambung Siri 3....


Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails