Anda adalah tetamu ke blog ini.

Jumaat, 28 Oktober 2011

Bingkisan Oktober dan perjalanan ke Kota Betawi

Assalamualikum dan salam sejahtera...

Sudah sekian lama saya masih sibuk dengan urusan kerja di Johor Bahru. Entah mana perginya idea-idea yang banyak ini hendak dilaburkan :).

Baiklah, coretan kali ini banyak pada gambar... mungkin gambar-gambar ini mampu memberi idea pada saya.

Ini ialah meja kerja saya di JB... jika anda perasan, meja saya hampir patah 2 ditengah-tengahnya hahahaha... mungkin kerana beban kerja. Tetapi itulah realitinya, sudah 2 tahun di sini tetapi masih belum berganti.



Jam baru.. mmmm, bila masa pula upload mmmn.



Ini merupakan hasil tangkapan saya semasa di Jakarta Hasmfest. Waaa... High Voltage capacitor. Masa beli ni dengan harapan nak buat macam-macam... saya hanya dapat membeli 1 unit sahaja manakala baki nya 4 unit (atau 3 jika tidak silap saya) di sapu dek Cikgu Azlan. aduhai.. kalau tak dah complete projek final valve amplifier hahahaha.. :)


Perhatikan saiz syiling 10sen yang diletakkan untuk perbandingan.


Perbandingan tambahan, tangan Mutalib 9M2SQL dalam gambar diatas untuk perbandingan saiz. Besar betul...


Biasala... sebagai travel agent semasa kawan-kawan di Jakarta. Kami memilih KLM kerana pesawat ini memberi ruang bagasi yang lebih besar sekiranya hasil tangkapan agak berat.


Seramai 10 orang semuanya.. 9M2NZ, 9W2AQ, 9M2YRS (ya ka? maaf sebab tak ingat callsign pak yob ex 9W2YR) 9M2AGC, 9M2VOL, 9M2VIP, 9M2USB, 9M2MCS (Marcus, betul ker callsign ni? maaf sebab saya pun lupa hehehe)9M2RDX dan saya.



Ni gambar masa nak balik


Gambar di atas ialah pertandingan pada hari terakhir iaitu Mobile Fox Hunt. Memang ganas beb.. kalau ada kesempatan saya amat-amat mengalukan para pembaca mengikuti acara ini... kombinasi kemahiran mencari, mengolah, memandu dan menyelesaikan sengketa semasa mencari beacon :)...


Ini dia meter yang digunakan. Tetapi ini hanyalah setup paling ringkas. Jika anda berkesempatan, lawati picasa saya dan lihat pada Malang hamfest.. jauh lebih banyak setup yang hebat-hebat.


Sedikit shoot lagi. Bagaimana mobile foxt hunt ini dijalankan? Insyallah nanti akan saya terangkan pada posting-posting yang akan datang.


Yang ini merupakan jaguh kampung menurut teman-teman di sana... hahahaha... no komen :)


Untuk dijual.. saya lihat 9M2RDX dua tiga kali usap benda ni tanya harga. waaa.. nasib baik dia beristigfar ;)


Yang ni ialah acara pada malamnya.. meriah dengan pelbagai gelagat warga rado amatur Indonesia. Pelbagai game, kuiz dilaksanakan. Dan hadiahnya lumayan! Telefon bimbit, Radio... :)


Konsert lagi aduss...


Piala kejuaraan.. dari teman-teman Kalimantan


Sedikit shoot...


Bapak Rizal temerloh di kejar peserta hamfest di sana. Ini kerana terdapat satu acara tambahan dipanggil Lumba Eyeball QSO. Peserta harus mendapatkan tandatangan (dan qsl kad) dari tetamu-tetamu acara. Dikhabarnya mata tertinggi ialah dari stesen luar Indonesia.. hahaha.. tambahan pulak Rizal ialah stesen paling popular kat HF. habisss :). Nasib baik saya tidak memakai topi bercallsign. Jika tidak saya mungkin senasib nya ;).


Ini ialah Cross Rotary Dipole yang dibeli oleh 9M2VOL. Mahu lihat gambarnya? kena pi rumah beliau :)


Pembungkusan antena (batang pancing istilah kami) dilaksanakan. Model terbaru kot, Shorted Rotary Dipole kalau tak silap :).


Dipentas....


Suasana pertandingan CW. Majoriti yang mengambilbahagian adalah wanita! dan diperingkat saringan juga agak sengit. Pak Lubis YC5PSC, Pak Lubis Guru yang mengajar CW di Jabatan Laut di Batam pun tewas. Saya dan Rizal temerloh sempat melihat ada peserta yang berlari keluar dari kawasan pertandingan kerana stress ketika sesi listening. Waaa... dan ada yang muntah-muntah beb. Tetapi ada calon wanita (jika tak silap saya selalu dengar di CW net) secara santai menghisap rokok sambil menyalin mesej CW :).


Satu komuniti DX di sana...


Di Glodok, satu kedai yang dahulunya agak popular. Insyallah nanti saya akan ulaskan sedikit tentang apa yang saya lihat di Glodok. Pasar Glodong bukan lagi syurga buat ham radio kerana beberapa toko amatur radio di sana sudah tidak lagi aktif atau bahasa mudahnya, bisnes radio amatur tidak lagi menguntungkan. Tambahan pula 2 kedai utama di sana sejak kematian pemiliknya, hanya berat kepada kormersil yang jauh lebih berdaya saing.


Sedikit gambar di sana. Acara kali ini tidak sebesar Jakarta Hamfest 2007.


Teman-teman saya melintas jalan ke tempat acara berlangsung


Pemandangan malam monas.


Ramainya orang bersiar santai...


Juga sahabat-sahabat radio dari malaysia yang mengambil peluang bersantai. Katanya jarang dapat lihat begini hahahahhaa.. asyik lihat twin tower ajer kat kl.


Fligh pulang....


makan malam di sana... disana sini blackberry saja.. duh.


Masa untuk pulang


Pengurup wang sambilan di airport.


Sampai kat malaysia dahhhhh..... sambung kerja. kena pi refreh balik.


BBq dipantai.. ni sahabat saya, masa kat Germany diorang ni asyik gathering ngan bbq. Balik Malaysia, dah jadi habit katanya :).


Pi pasang skru....


Rumah abang aziz 9M2AU.... biru-biru ni kalau saya bikin mata malap.... dan zzzzzz hehehee..


Kat kedai sahabat ku...

Semasa di jakarta ada teman yang memberikan setem ni. Katanya ada kaitan dengan festival radio... mmmmm hint? :) Cuba-cuba google ya.

Demikian ajer catatan saya yang tak seberapa.. maaf atas bahasa yang saya gunakan sebab terpaksa menulis seringkas yang boleh. Almaklumlah di cybercafe yang tak ergonomik.

Jika ada peluang Insyallah saya akan menulis dengan lebih baik ;)....

Hingga jumpa lagi!

Assalamualaiikum!!
Related Posts with Thumbnails