Anda adalah tetamu ke blog ini.

Rabu, 26 September 2007

Mereka berada di kelas tersendiri..

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada para pembaca yang budiman.

Selamat bertemu kembali. Kali ini dalam bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ini saya menyusun jari memohon maaf sekiranya ada salah dan silap sepanjang penulisan saya dalam blog ini.

Semalam saya dikejutkan dengan berita yang amat saya banggakan. Seramai 16 calon menduduki ujian CW dan Alhamdullillah 6 orang calon sahaja yang lulus di Ibu pejabat MCMC. Manakala di Kota Kinabalu pula 11 orang lulus berbanding 14 yang menduduki. Butiran mengenai ujian ini boleh dibaca di laman http://9m2mgl.blogspot.com/2007/09/berita-terkini-dan-sensasi-sekalung.html . Pembetulan fakta dari laman beliau ialah 9W2KA saudara Arifin mengambil TIGA kali peperiksaan CW sebelum lulus dengan bergaya.

Mmmm... membanggakan bukan? hahaha... :)

Statistik calon dari negeri 9M6 lebih baik merungkai banyak persoalan saya. Saya percaya latihan yang sistematik belajar berkumpulan dan latih tubi) dikalangan calon disana serta persediaan awal adalah faktor kecemerlangan rakan-rakan dari Sabah. Mereka telah memalukan calon dari Semenanjung yang selalu mendabik dada 'telah dan telah besedia'. Oh... bagaimana harus ini berlaku? Bukankah kita telah melalui banyak ujian CW yang telah diadakan? Bukankah bilangan pengamal radio amatur di 9M2 jauh lebih banyak dari sana? Bukankah kita jauh berada dari mereka yang serba kekurangan? Kita harus merubah semua itu.

Saya percaya masih ada ramai rakan radio amatur di Malaysia yang berpegang pada pendapat suatu hari nanti jalur HF akan dibuka luas untuk pemegang bagi lesen B. Ini mungkin membuatkan ramai yang tertunggu-tunggu. Tetapi rakan di 9M6 tidak. Ahhh... biarkan ketentuan itu ditetapkan oleh pemerintah. Kenapa kita tidak mahu mencuba? Kenapa? tepuk dada tanyalah selera.

Jangan biarkan diri kita dibelenggu dengan kemalasan, mengikut telunjuk mereka yang mempunyai kepentingan peribadi. Mereka walaupun mempromosi agar terus memprotes CW bagi saya tidak patut mengheret rakan-rakan lain yang tidak tahu apa-apa agar bersama-sama bersependapat. Ya, itu tidak menjadi masalah tetapi ia ibarat menarik sama-sama terjun di dalam liang kubur. Tahukah anda, mereka ini juga saya dengar kerana gian mahu berkomunikasi di jalur yang diperuntukkan kepada kelas tertinggi sanggup mempergunakan callsign ayah atau kawan-kawannya. Mahu terjun ke liang lahad tapi ditarik kawannya dahulu. Tak ka kesian? Kesian labu.... Tipah tertipu.

Bagi saya pengamal radio amatur tidak akan rugi (langsung) untuk mempelajari CW. Mungkin atas dasar sekadar mahu mendapat hak istimewa dijalur HF (tidak untuk penggunaan CW nanti)... atau mengejar peluang mempertingkatkan diri ke kelas tertinggi dalam hobi ini... semua ini amat berguna. Jangan menjadi pepatah melayu, memasak batu dalam periuk akhirnya tak masak-masak, anak pula kelaparan.

Ayuh kawan-kawan... dikala rakan-rakan dikelas tertinggi sibuk mengejar ilmu melalui eksperimen, mengembangkan bilangan sahabat diseluruh dunia melalui ikatan radio dan berinteraksi diluar sana dengan masyarakat yang global, kamu masih lagi terlingkup dalam kepompong tempatan. Cubalah, ia tidak sesusah mana. Berpeganglah pada kata-kata saya, jika kamu berjaya dalam peperiksaan CW nanti... suatu perasaan yang tak terkata akan kamu rasa.. sangat-sangat gembira..!

Apapun kita kembali pada topik asal saya. Tentang 9W2KA. Saya amat sayu apabila mendapat berita yang beliau gagal dalam peperiksaan CW yang pertama. Beliau merajuk... satu tempoh yang agak lama jika tidak silap saya beliau menghilangkan diri. Hampir 1 tahun setengah barulah beliau menduduki semula peperiksaan ini, itupun berkat bantuan rakan-rakan memujuk beliau. Kali kedua masih tidak berjaya. Semalam, beliau datang lagi. Dengan persediaan rapi beliau berjaya. Semangat ini yang amat kita mahu dengar. Pertama beliau tidak putus asa. Kedua beliau berani membuat keputusan dan ketiga beliau belajar dari kesilapan. Jika anda. anda berada lebih baik dari beliau atau di bawah beliau? Hahaha.... maka tunjuklah pada peperiksaan nanti. :)
Ehsan Laman web Mares
Juga tidak dilupakan bagi rakan-rakan yang belum berjaya, jangan cepat putus asa. Pembelajaran CW ialah satu pengembaraan. Ia tidak berakhir setakat apabila anda gagal.. ia jauh lebih itu. Percayalah kami juga masih mempelajarinya walaupun telahpun berjaya. rempah ratus pengembaraan ialah halangan dan pencapaian. Kalau tiada rempah ratus ini maka tiadalah kesseronokkan dalam pengembaraan. Ingat! Gagal bersedia ialah bersedia untuk gagal. Dan ingat juga! Gagal hanya takrifan untuk mereka yang tersungkur tetapi tidak berusaha untuk bangun!9W2HNY jangan putus asa.. perjalanan masih jauh lagi. Jangan lupa ajak 9W2FZ yang merajuk. 9W2SIX pun ambil kali kedua dan kali ini beliau jauh lebih bersedia. Ambil sekali lagi.. kalau dengan persediaan yang mantap insyaallah pasti berjaya. Saudara Rani pun begitu. Ujian seterusnya pastikan sudah bersiap sedia. Datang awal sehari atau semalam di Kuala Lumpur. Tenangkan diri. Sehan 9W2EG, saudara Zakran telah berjaya... Insyallah percubaan keduan nanti pasti lebih baik.

Juga pada beberapa rakan ham yang lain jangan putus asa.. cuba, ujian ini tak lah susah sangat. Pastikan anda bersedia seawal yang mungkin untuk CW seterusnya.


Sampai bilakah anda akan terus ketinggalan?
Untuk Panglima, adakah ujian seterusnya anda akan lebih bersedia? Menjadi Panglima? hahaha.... :)

Saya agak kurang pasti berapakah bilangan anak murid Allahyarham Haji Idris yang masih tinggal (belum lulus CW). Saya hanya mengecam 2 orang lagi iaitu Panglima dan rakan Ham 2 Alphabet Callsign yang tinggal di Kuala Lumpur. Rakan ini dahulunya sewaktu zaman Telekom telah lulus menduduki CW tetapi tidak mendaftarkan untuk mendapatkan callsign. Selepas perubahan ke zaman MCMC maka beliau dikenakan untuk menduduki semula CW. Bagi mana-mana bekas anak murid Allahyarham, diharap dapat menghabiskan perjuangan anda.

Oklah. Itu saja nukilan saya. Sambil saya melihat lampiran emel saya terselit beberapa keping gambar bekas guru-guru CW saya. Dua orang yang sudah tidak aktif lagi dan seorang yang sudah meninggalkan kita selama-lamanya. 9M2MP (Pak Manan), 9M2GL (Allahyarham Haji Idris) dan 9M2MAN (saya masih ingat anda menghantar ayat "hentam kromo sajalah" kerana terlalu marah dengan saya yang tak faham-faham CW :) ). Gambar pak Manan tiada dalam simpanan saya.Demikian nukilan saya.... Pada Pn. Hajar, tahniah atas gelaran tersebut.
Hingga kita jumpa lagi, mohon maaf atas kata-kata saya di atas. jangan kecil hati dan khabarnya tahun depan masih ada lagi ujian CW (khabar anginnya bulan April). Ayuhlah.. sertai mereka di kelas teratas, kelas tersendiri. kami merindui kamu semua di sini (HF). :)

Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak!!
Related Posts with Thumbnails