Anda adalah tetamu ke blog ini.

Jumaat, 3 Februari 2017

Siri Jalan-Jalan di Jalan Pasar


×××××××××××
Siri Abang Bob jalan-jalan di Jalan Pasar (tahun lepas punya)
×××××××××××

Dulu2 bagi peminat DIY kit projek elektronik, banyak kits2 elektronik yang boleh dicuba. Kits ini merupakan satu set komponen elektronik berserta PCB yang telah siap dan arahan cara memasang komponennya. Apa yang perlu hanyalah asas kemahiran membaca nilai komponen elektronik, soldering iron dan pemotong komponen.

Anda pasti teringat kembali nostalgia membina kits elektronik pertama anda semasa mula2 meminati hobi ini kan?

Jika anda ke kedai2 elektronik terdapat ratusan projek yang boleh dicuba. Dari morse code Modulator, Siren, LED Flip Flop, telephone ringtone amplifier, Stereo Amplifier, power suply 12v, dan banyak lagi. Ada juga kits2 ini sudah tidak relevan dengan era sekarang. Banyak kits diy ini dibuat sendiri oleh kedai yang di copy dari kits asal dari luar negara.

Petang tadi selesai solat jumaat, sementara menunggu 9M2OOO mengubah kenderaan beliau yang parkir disebelah kenderaan saya, saya sempat ke satu kedai lama di Jalan Pasar KL mencari jika ada lagi kits projek DIY elektronik bagi pre Amp 50Mhz yang pernah saya beli bersama saudara zaiful 9W2MZY tahun 2005 dulu.. malangnya sudah tiada lagi stok.

Tambahan dengan kemudahan internet, litar projek2 elektronik ini dah banyak di internet dan boleh dibina sendiri tanpa perlu membeli kit sediada. Tetapi bagi anak muda yang baru berjinak2 dengan hobi elektronik, kits ini amat mengujakan.

Saya sempat mengambil gambar beberapa projek DIY elektronik jenama Kemo buatan German yang popular tahun 80an yang mungkin nostalgia buat anda.Mini VHF Oscilitor


IC Radio HF-MF-LF dan juga MW-KW-LW


Microwave Leakage Tester


12V-18V 10A Power Supply


12V-18V 10A Power Supply


12V-18V 10A Power Supply


Ini kit pembelajaran terbaik sepanjang zaman.. tentang sains elektronik


MF Oscilitator


Nak buat sendiri meter pengukur Induktor?


TV Oscilator


High Voltage diod... Stereo IC. Ini kat kedai Nixie


Radio transformer etc..

Hingga jumpa lagi! 73!!
Related Posts with Thumbnails