Anda adalah tetamu ke blog ini.

Rabu, 24 Februari 2010

Kartini Hamfest 2010 Anjuran YL Jawa Barat YC1NUN


Sekadar menyampaikan..

Assalamualikum dan salam sejahtera, rentetan dari emel dan Facebook dari Nun Ica YC1NUN, saya menyampaikan jemputan buat rakan-rakan yang berminat. Saya agak kurang pasti adakah acara ini agak besar, sama besar dari Hamfest Jakarta 2007.

Apa yang pasti saya ialah terdapat kecenderungan YL radio amatur Indonesia berusaha menganjurkan YL Hamfestival pertama kali (mungkin kot?). Kebetulan acara ini diadakan di Bandung pada tanggal 24 dan 25hb April 2010. Juga satu lagi kebetulan jika YL dari Malaysia yang hadir mungkin ingin membeli belah di Pasar Baharu dekat Jalan ABC atau Cibaduyut mungkin hehehehe...

Saya tidak pasti akan hadir memandangkan faktor kewangan yang terhad. Jika ada yang ingin pergi boleh la saya memesan barang.. CW Key jenis skuish yang akan dijual di Flea Market hari tersebut.

Menurut dari peta yang dilampirkan acara ini akan berlangsung tidak jauh Lapangan Terbang Bandung. Manakala maklumat lanjut hotel dan lain-lain boleh didapati di alamat di bawah.


Untuk warga hamradio Malaysia.. Jika ada yang ingin merasai Aktiviti Hamfest luar negara, Indonesia adalah yang paling terdekat dan terbaik.... di bawah maklumat lanjut aktiviti ini.
Aktiviti hamfset ajuran YL (wanita) Daerah Jawa Barat di Bandung diketuai oleh YC1NUN. Maklumat lanjut acara boleh diperolehi di:

Antara acara-acara yang bakal berlangsung:
B. RENCANA KEGIATAN
Kegiatan Kartini HAM Festival ‘2010 ini akan terbagi menjadi 2 (dua)kegiatan yaitu :
1) Kegiatan Non Amatir- Bakti Sosial (pemberian bingkisan kepada Jasa Penyapu Jalan Kota Bandung danpara Veteran Pejuang, Sunatan Masal, dll).- Lomba Gambar anak2 tingkat Sekolah Dasar
2) Kegiatan Amatir Radio
-Workshop : kegiatan ini merupakan wadah para Amatir Radio berkumpul untuk peragaan, diskusi mengenai berbagai experimen, pengenalan dan demo diantaranya Workshop APRS,eQSO, Club-Club Station, CW, Digital Komunikasi dll.
- Pameran Amatir Radio : kegiatan ini merupakan ajang memperkenalkan berbagaimacam peralatan yang dipergunakan para Amatir Radio, mulai dari perangkat radio,antena, QSL Card, Home
-Brew, Rescue dll.- Bazar : menyajikan barang-barang elektronik perangkat komunikasi dan hal-hal yang berhubungan dengan komunikasi.-Lomba : Asah Terampil (Atari), Fox hunting Mobil dan Jalan kaki, Eye Ball-QSO,Special Call, Kode Morse, Slalom test Antena, Merakit, Set Up Emergency,Lomba-lomba hiburan.
Antara acara yang akan di adakan ialah:
JADUAL AKTIVITI

A. JUMAAT 23 APRIL 2010
- 19.00 * Persiapan Pemasangan Stand dll
* Pendaftaran Lomba (Pertandingan)
* Peserta sudah diperbolehkan masuk Areal Kegiatan
A. SABTU 24 APRIL 2010
- 09.00 * Pendaftaran Lomba-
10.00 * Lomba Kode Morse* Lomba Slalom Test Antena
11.00 * Walking Fox Hunting-
12.00 * ACARA PROSESI PEMBUKAN YL JABAR KARTINI HAMFEST
2010- 14.00 * Lomba Merakit untuk YL
* Lomba Eye Ball QSO-
18.30. * Lomba Atari-
22.30* selesai
A. MINGGU 25 APRIL 2010


- 09.00 * Mobile/Motor Fox Hunting-
10.00 * Lomba Set Up Emergency YL-
11.00 * Demo Aprs dll
* Lomba Gambar Anak-anak Tk.Sekolah Dasar
* Lomba-lomba Hiburan-
16.00 * Pembagian Hadiah-
17.00 * Penutupan

* Keterangan : - Apabila ada Perubahan Jadwal Kegiatan ini akan dilampirkan pada Juklak.
- Acara Prosesi Pembukaan terlampir pada Undangan.- Ajakan untuk para peserta YL bersama-sama Panitia pada saat PembukaanAcara YL JABAR Kartini HAMFEST 2010 memakai pakaian Nasional/Kain Kebaya , dan akan ada penilaian khusus dari Panitia
P/S: saya banyak menggunakan perkataan kurang pasti hehehe.. terima kasih pada Pak 9W2OOS atas memaklumkan ada nya acara ini.

Related Posts with Thumbnails