Anda adalah tetamu ke blog ini.

Rabu, 14 November 2007

Mari memuat turun fail belajar CW 9M2GL

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Minggu ini saya masih lagi sibuk dengan beberapa aktiviti rasmi. Dan akan saya kemaskini beberapa posting menarik minggu depan Insyallah.

Minggu lepas saya sempat menghadiri perjumpaan bekas rakan sekelas semasa di Politeknik Shah Alam (kini Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah). Oh ya, saya hampir terlupa yang saya pernah belajar di sana hehe...

Mungkin kerana saya kurang rapat dengan mereka ataupun mungkin kerana faktor hampir semua pelajar lelaki (di dalam kelas saya) setelah tamat pengajian telah pergi belayar mengelilingi dunia mungkin... Ada yang dengan MISC dan ada juga dengan MERSK dan sebagainya (paling dekat pun Inai kiara hehee). Kerana jarang bertemu dengan mereka menyebabkan saya terlupa perkara ini. Tinggal beberapa orang sahaja rakan yang tidak pergi belayar seperti saya dan Rahmat, memilih bidang berkaitan dengan keselamatan. Manakala Hafez pula menyertai syarikat minyak dan gas. Mungkin ada lagi tapi yang lain-lain saya tidak dapat mengingati.


Gambar yang sempat saya ambil semasa malam angkasawan pertama negara berkomunikasi dari ISS. Saudara Mutalib tersenyum riang disamping antenna UHF-Microwave buatan tangan En. Rahim. Alhamdullillah, pada malam itu saya mendapat pelajaran baru teori memancarkan isyarat menggunakan freq amatur dengan konsep reflect atau pantulan. Ianya jauh lebih bagus dari yagi.

Aktiviti saya beberapa kebelakangan ini setiap kali pulang bercuti di kampung, mencari tanah.. hehehe..


Dan Interface terbaru homebrew buatan saya akan menggunakan transformer baru yang lebih efektif dan efisien.

Bagi rakan yang ingin belajar CW, boleh memuat turun fail pengajaran CW sebanyak 3 lesson. Pengajaran ini disampaikan oleh Allahyarham Hj. Idris 9M2GL. Mudah-mudahan ilmu yang disampaikan oleh Allahyarham dapat dimanfaatkan oleh rakan-rakan radio amatur. (harap sabar dan ikut langkah-langkah bagaimana memuat turun fail dari laman di bawah)
1) Muat Turun Lesson 1 Pelajaran CW 9M2GL CD1
2) Muat Turun Lesson 2 Pelajaran CW 9M2GL CD2
3) Muat Turun Lesson 3 Pelajaran CE 9M2GL CD2
Walaubagaimanapun lampiran kertas bercetak setiap huruf yang dihantar di dalam rakaman ini tidak dapat saya sertakan kerana tiada pengimbas. Jika ada rakan yang berhajat bolehlah datang bertemu dengan saya semasa flea market di Kelab Mares pada 2 Disember 2007 nanti.
Oh ya, disamping itu nanti semasa Flea market saya akan menjual beberapa barangan menarik. Antaranya
1) Buku Wire & Wave (Practical Wireless Publication) - Mengandungi teori dan projek-projek radio amatur (RM28)
2) Buku Out Of Thin Air (Practical Wireless Publication) - Buku yang mesti dimiliki mengandungi projek-projek antenna, atu dan sebagainya (RM24)
3) CD ARRL - Mengandungi buku-buku rujukan sebagai seorang radio amatur dalam bentuk softcopy mudah akses seperti Video high resolusi Amateur Today, ARRL Handbook (800mks lebih!!), operating procedure, antenna setup dan rujukan mutakhir. (RM10)
4) CD RSGB - Mengandungi beberapa buku berbentuk softcopy penerbitan wajib miliki seperti
a) Buku Propagation - Amtor, Pactor, Satellite, Dxing, Reference Technical (350mks),
b) How to interface radio,
c) RSGB handbook!! 900mks - Pic 'n' mix digital audio, Building own transceiver, Data Comm, Propagation etc.
d) Buku SWR and Dipole
e) Buku Ham Radio For Dummies (350mks)
f) The Radio Handbook (versi tahun 60an)
dan yang dicari ramai kaki buat antenna... g) Antenna Handbook 4th edition (810mks) - Dipole, yagi, vertical, quad, parabolic etc!!. Semua buku ini dalam 1 cd hanya RM10!!
4) CD Digital Amateur Radio - Mengandungi lebih 150 perisian wajib ada untuk aktiviti digital, software memprogram radio anda seperti kenwood, Yaesu, etc, Litar skematik radio anda, kalkulator antenna dan komponen radio serta banyak lagi. 80% kandungan ini tiada dalam internet!! hanya RM10
5) CD Perisian SatcoDX untuk kaki satelit - database satellit, pengiraan azimuth, pemprogram dec serta peta liputan satelit Hanya RM10
6) CD Electronic Amateur radio Profesional - Rujukan, pengiraan antenna, software dan sebagainya hanya RM10.
7) CD belajar CW secara audio -Boleh dengar di dalam kereta atau tempat kerja atau semasa lapang 2 keping CD (RM12)
8) SSTV, RTTY, PSK etc Radio Interface. Malas buat? nak sambung antara radio anda dan PC dirumah? Nak berkendali di Mode Digital? Main hantar gambar gunakan walkie talkie anda? Interface hanya RM55. Untuk tempahan atau pembelian online boleh menghubungi saya di alamat emel di sebelah.
Berminat? temui saya semasa flea market di Mares nanti untuk khidmat maklumat. Terima kasih!! :)
73!!
Related Posts with Thumbnails