Anda adalah tetamu ke blog ini.

Isnin, 21 Julai 2008

Bingkisan hujung minggu

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Minggu ini saya agak kurang sihat.. sekadar beberapa gambar untuk tatapan anda...

Seperti yang dijanjikan, komuniti wilayah 17 telah menyertai pertandingan fox hunting minggu lepas. Dan Alhamdullillah berjaya menggondol hadiah bagi tempat pertama dan kedua. Syabas!!

Pasukan V17 A, V17B dan V17C (Veteran)


Abang wan drif!Sedang para peserta bertarung... saya abiskan masa memotret pemandangan Tasik Titiwangsa

Bersama Yusop Dapur (askar monggolia hehehe)Dan tiba-tiba...kesunyian Tasik Titiwangsa dikejutkan... Peserta pertama menamatkan pertarungan tiba berdesup!


Eh! pantas nyer abang Fadhil, tak sempat nak kira yuran penyertaan.. hehehe..

Kepenatan peserta ini hilang apabila tiba di garisan penamat dek urusetia yang cun melecun...

Hebat abang fadhil.. macam kuda la hehehe..

Peserta V17 yang menamatkan pertarungan disamping penaja rasmi pasukan kali ini - RS Power Sdn Bhd.


Gaya sebagai jaguh

Dan peserta terakhir v17 yang tiba, Raymond sebagai Sweeper pasukan hehehe..


Semua pasukan dari wilayah 17 bergambar bersama penaja rasmi iaitu RS Power dan Amir Clapton

Pesaing terhampirJuga pesaing terhampir.. bukan sahaja kedudukan dalam pertandingan tetapi berjiran wilayah rupanya...


Pasukan terakhir menamatkan perjuangan... sayup nun di sana. Syabas!Dalam pertandingan, tewas bukan kekalahan tetapi berjaya menamatkannya dengan sempurna adalah kejayaan.


Senjata pemusnah dipamerkan....

Dan akhirnya yang ini menjadi juara!! :)

Demikian catatan saya... kesihatan kurang memuaskan menyebabkan saya terpaksa berhenti setakat ini.
73!!

Isnin, 14 Julai 2008

Temujanji paling lama.. 2 Tahun + Aktiviti Menjelang Pertandingan Fox Hunting

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Coretan ringkas tapi cukup untuk memanaskan tuan-tuan agar ikut sama bertarung bersama kami di Pertandingan Mencari Musang hehehe..

Sebelum saya lebih lanjut, ucapan jutaan terima kasih pada rakan baik saya Shuib. Begitu sukar bertemu dengan beliau. Saya membuat temujanji rasanya 2 tahun lepas. Sepanjang tempoh itu kami saling berhubung dengan menggunakan Yahoo Messenger atau SMS. Berapa kali perancangan untuk berjumpa masih gagal. Cuma saya terkilan tidak dapat berbual panjang dengan beliau pada malam itu, soalan-soalan yang dirancang terlupa tiba-tiba. Mungkin ada perancangan lain yang harus diutamakan. Dari raut wajahnya ada tanda-tanda keletihan mungkin baru pulang dari pejabat.

Selesai pertemuan malam itu saya hantar ke keretanya, dalam hati saya terdetik mungkin saya memerlukan 2 tahun lagi untuk pertemuan seterusnya.. mungkin.

Shuib 9W2GE a.k.a MW0EIBDan ahad lepas saya bersama-sama dengan ayam tambatan wilayah V17 yang akan menyertai Fox Hunting pada 20hb ini melakukan latihan tubi Mencari Musang di Tasik Titiwangsa. Atas dasar privisi, beberapa bahagian gambar terpaksa ditutup agar para pembaca blog ini yang akan menyertai pertandingan ini berfantasi hehehehe...

Ajukan antena pada isyaratnya bukan pada orangRahman 9W2CIA dan antena tambahan beliau :)

Opss... Bluetooth nya belum dipasang pak!

Talib, PRO dan SMF sedang menyediakan 'gadget'

Gaya mau ada....


dan bila isyarat sudah mari.. berlari!Dan potong orang depan.. masa amat-amat bernilai

Disebalik sekumpulan tadi terdapat satu lagi kumpulan fox hunter yang lebih ganas! Antena yang digunakan terlalu hebat hinggakan berjaya sampai dulu walaupun secara berjalan bersama isteri yang sarat mengandung.. huh! Jenis antena adalah rahsia!! :)


Dan benda yang dicari telah ditemui!

Terselit....

Dibalut dengan lapisan penyamaran.. takut mudah ditemui oleh peserta.. dan pemungut sampah di taman tersebut.

Ini dia

Selesai latihan, satu sesi perbincangan bagaimana membuat penambah baikan menjelang hari pertandingan. Banyak perkara baru yang dipelajari. Juga banyak penambahbaikan dari segi teknik dan antena itu sendiri. Tn Hj. Rashid, selaku ahli khariah kawasan Ampang sudi meluangkan masa hadir memberi sokongan moral dan berkongsi pengalaman. Dimaklumkan tambahan satu lagi pasukan mewakili warga veteran Ampang akan menyertai V17.
Tn. Haji membacakan sesuatu pada antena fox hunting salah seorang bakal peserta yang bermasalah.Dan hasilnya.. bacaan SWR meter melalui meter MFJ antena analizer menunjukkan peningkatan membanggakan!

Diakhir perbincangan dan chit chat.... terasa kelainan pada hobi ini. Keseronokkan yang tiada dialami jika para pembaca hanya sekadar melekat pada aktiviti-aktiviti tradisional dalam hobi ini. Jiwa segar, otak cerdas dan badan sihat!

Demikian coretan saya. Tuan-tuan akan merasai sesuatu yang berbeza.... bagaimana yang berbeza itu? Belum cuba belum tahu.... Kemenangan bukanlah perkara penting dalam pertandingan ini.
Apa yang penting ialah hasil homebrew anda dapat dipertonton, diuji dan membuktikan keupayaan para pembaca sendiri sebagai pengendali radio amatur multi mode dan multi skill!!! Sebab itu bukan sahaja hadiah untuk kemenangan disebabkan dapat mencari Fox tetapi Teamwork dan Hasil Homebrew terbaik juga ada permarkahannya.


Masa masih banyak lagi.. ayuh ramai-ramai menyertai Pertandingan Memburu Musang atau datang memberi sokongan moral pada warga V17.
73!!
P/S : Khabarnya Warga Republik Of Gombak atau V33 juga akan menghantar wakil.. Syabas! Tapi mana lagi komuniti yang lain? Tunjukkanlah kejantanan mu hhehehe..

Selasa, 8 Julai 2008

Memburu musang di Tasik Titiwangsa

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.
Semalam saya sempat bertanya khabar rakan jauh.. rupa2 nya mereka juga akan menyertai pertandingan fox hunting. syabas dan selamat berjaya. semoga daya juang mereka berbaloi nanti.
Bagi kenkawan yang berminat... acara ini mampu mengubah rutin hobi sehari-harian yang hanya berborak kepada memanaskan pateri, menyelak helaian catatan gambarajah antena lama, mengetik carian google dan yang penting.. bersukan sambil menikmati hobi ini.Jadi.. cubalah! Setiap pasukan ada permarkahan khusus..
Setiap pasukan ada permarkahan khusus.. kumpulkan kembali kawan-kawan yang aktif berbual diudara dulu (yang kini mungkin dah bosan aktiviti kurang). Jadikan satu pasukan... Pasukan fox hunting :)So.. cepat2 buat gadget ARDF dan sertai kami sebagai jaguh sebenar hobi ni di Tasik Titiwangsa 20hb nanti :)!!!Saya lampirkan beberapa gambar buat tatapan para peserta Fox Hunting yang sedang berusaha mebina gadgetnya :)
Ringkas dah mudah dibawa
Kreativiti Vs Ergonomik... tetapi awas.. jangan acukan pada polis heheheh..

Yang ini gambar untuk kategori Fox hunting berkenderaan... saya percaya komuniti kita akan mengambil masa yang lama untuk mencapai tahap ini.

Gambar dari dalam kabin

Jaguh... itu la yang saya tersebut bila memandang antena dan alat pengesan isyarat mamat ni... malangnya ianya tidak praktikal dari segi mobiliti dan kepantasan.
Ini merupakan salah satu kategori acara fox hunting dimana setiap antena ini akan memancarkan isyarat secara rawak A,B,C dan D. Peserta dikehendaki mencatat urutan mana satu antena yang memancar.


Dan bagi kategori mencari yang tersembunyi... mereka harus berlari. Masa menjadi penentu kejayaan..
Pelbagai jenis antena Fox Hunting


Dan kreativiti demi mencantikkan antena dan penerima. Serta kreativiti homebrew demi mempersiap sediakan diri menjuarai pertandingan. Perhatikan berapa banyak petunjuk digunakan pada antena peserta di bawah.


Antena Fox Hunting yang paling asas tetapi.... praktikal dan berbisa :)

Tapi.. kalau terlalu inginkan sensitif tidak pula praktikal.. perhatikan elemen yang terlalu banyak memberikan beban dan kebarangkalian elemen terpatah semasa berlari nanti.

Dan bagai mana pula anda? Tunggu apa lagi.. ayuh! melangkahkan dengan gagah bersama antena fox hunting tuan-tuan pada 20hb ini di Tasik Titiwangsa. Dan tunjukkanlah kejantanan anda!! :)

9M2NNL telah menganjurkan latihan praktikal dan mini fox hunting minggu lepas sempena Mega Eyeball Astra Wilayah Tengah. Satu langkah baik buat para peserta mempelajari. Dan kalau nak mencuba bolehlah turun ke pertandingan ini.
Maklumat lanjut dan peraturan pertandingan boleh di dapati dari http://martsmanager.blogspot.com/2008/06/selangor-open-fox-hunt-2008-rules-and.html
73!!Related Posts with Thumbnails