Anda adalah tetamu ke blog ini.

Selasa, 15 September 2015

Hari Lapangan Kebangsaan bagi ham radio Malaysia!!





Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Jangan lupa hujung minggu ini akan diadakan Hari lapangan Kebangsaan atau bahasa omputihnya National Field Day. Acara ini diadakan dengan mensyaratkan semua ham radio mengoperasikan radio dari luar rumah... camping style!

Bermula 19hb pagi hingga keesokkannya 20hb tengahari. Terdapat juga beberapa stesen yang diberikan special callsign bagi menyediakan peluang ham radio kelas B yang ingin sama-sama memeriahkan aktiviti ini di HF.

Nah.. ayuh! saya akan hadir di Taman Tasik Cempaka Bangi dan akan meyediakan perkhidmatan menguji antenna bagi rakan-rakan yang berminat secara percuma.

Untuk makluman lanjut, lawati laman web MARL untuk makluman lanjut. Jumpa di sana!!



Sayonara dan pulang ke Kuala Lumpur


Post terakhir.... fuhh. lega akhirnya.

Subuh agak awal di Tokyo.. sedar2 matahari dah naik. Saya selak tingkap dan lihat di bawah.. tiada kenderaan. Sama seperti 4 tahun lepas.. jalan di Asakusa memnag lengang.


Hah.. ada satu kereta lalu..

Selesai kemas, agenda bagi hari terakhir ini ialah menghabiskan sisa-sisa Yen dan singgah ke pasar Tsujiki.. ramai yang bilang lebih baik lihat lelongan ikan tuna di pasar tsujiki. Tapi penat punya hal maka kami pun tak jadikan ia agenda utama. Untuk melihat lelongan ini kami harus pergi ke pasar seawal jam 2 pagi utk dapatkan giliran... arghh.. taknak la huhuhu..

Jam 10 pagi check out hotel. Sebelum beredar, kami ambil kesempatan untuk singgah di masjid asakusa yang hanya beberapa puluh meter dari hotel kami.


Ini lah rupa masjid asakusa..


Sepanjang perjalanan kami ke masjid asakusa rupa-rupanya merupakan deretan kedai membuat kasut dan aksesori pembuat kasut.


Antara barangan aksesori kasut yang dijual ditepi-tepi jalan..


Kebetulan ada pula CQ Residence... CQ CQ hehehe..


Sampai di hotel, nak ambil beg di hotel sebelum terus checkout baru terperasan rupanya ada poster tentang pesta bon odori yang kami singgah semalamnya.

Kami singgah di Pasar Tsujiki..


Ada orang borong pisau di pasar ni...


Sahabat saya fadhil....


Antara yang sempat saya shoot..


Masa nak pulang, ada kereta yg bawa pokok...


Polis trafik sedang bagi nasihat pada pesalah trafik.


Salah satu yang kami singgah ialah Tokyo Metropolitan Government Building... satu kaedah murah nak lihat keseluruhan tokyo tanpa perlu bayar apa-apa.. Free..

Memandangkan ada sahabat yang memesan untuk membeli SWR meter yang cover hingga 2Kw..  singgah jap akihabara... buat kali terakhir.


Sambar satu... dan terus bergegas keluar akihabara


Ternampak ribbon cable 300 ohm transparent... wow.. lebih murah dari malaysia.. yg saiz besar! cuma RM1.80 semeter.. Yen dah takdak adoii


Best kalau dapat ni..

Terus ambil beg yang disimpan di locker stesen Shimbashi dan kami beransur ke airport...


Memang indah pemandangan dek peninjau airport haneda ni..


Dan hasil tangkapan kali ni... fuhh..

Ok, berakhir judah trip kali ni. semoga ada peluang untuk kembali lagi ke negara matahari terbit Insyallah...

:)


Isnin, 14 September 2015

Tokyo Hamfest hari terakhir


Jumpa lagi... 

Paginya ialah hari terakhir Tokyo Hamfest. Seperti yang dirancang kami bertemu dengan mutalib di stesen shimbashi sebelum bergerak ke Big Sight.

Hari terakhir festival merupakan hari yang ramai ham radio jepun kejar kerana ramai pempamer yang mengambil bahagian akan melelong barang-barang radio. Kebanyakkan nya tidak mahu membawa pulang barangan yang belum habis dijual.



Keluar sahaja dari tren, dah nampak Big Sight.


Mutalib dan fadhil bergambar dengan simbol big sight.


3 Orang kuat bergambar dihadapan Big Sight.


Singgah di Kenwood... sambar lagi kipas free.


Terjumpa antenna analyzer dari MFJ yang paling latest... fuhh dugaan.


Bateri utk field day...


Harga boleh tahan...


Ini la alat fax melalui HF yang kormersil.. atau bahasa yang biasa kita guna, SSTV.


Idaman saya.. next year nak beli hahaha.. microphone amplifier.. tak perlu dah yang besar..


Banyak pilihan rupanya... Dum Dum..


FM Broadcast... YL tu..


Aktiviti bagi peserta kategori pelajar sekolah...


Banyak ferrite core yang dijual. siap dah buat utk eliminate interference...


Banyak rupanya produk dia..


Inductor yang dah siap..


Tapak LoTW... 


Berkenan juga saya yang kat bawah tu..


Ada idea yang boleh diciplak dari gerai ni..


fuuhh...


ni pulak bahagian satellite.. pprojek-projek satelit cube macam sprout.. Projek nano satellite.


siap dah pasang...


Fokus pada yang di pasang pada laptop... apakah ia? 2.4Ghz..


Pelajar yang terlibat dalam projek nano satellite.... boleh tanya macam-macam.. tapi sayang la, depa ni cuma faham bahasa jepun saja.


Ringkasan projek nano satellite atau sprout satellite.


Ni projek radio remote HF/VHF/UHF yang menang anugerah semasa festival... dengan guna satu Yaesu FT817, satu sim kad data dan litar controller... setup ini ditinggalkan jauh tetapi boleh diakses oleh pemiliknya dari mana-mana lokasi dengan menggunakan smartphone.


Bagi pelajar yang berminat dengan perkenalan projek eletronik... akan ada ham yang akan bantu di satu sudut ni.. menarik.


Biro QSL kad 


Balik pada gambar tadi.. projek soldering...


Replika satelite amatur milik JAMSAT.


Sesi mencuba radio baru...


Siri talk di sat lagi sudut menarik minat pelajar-pelajar mendengarnya... Perbincangan di konti radio ini disiarkan ke freq broadcast..


Sambung balik menguji radio baru Icom..


Icom IC-7300 terbaru.. ada direct sampling..


Bergambar kenangan di pintu keluar festival... perhatikan perkataan di belakang.. NEXT YEAR punya HAM FESTIVAL ialah 20 DAN 21 OGOS 2016! Bagi yang berminat untuk hadir boleh mula survey tiket murah ke sana ya hahahha...

Kami mula beransur pulang. duit Yen pun dah abis, manakala mutalib pula terpaksa membatalkan hasrat untuk menunggu lelongan oleh gerai WIMO kerana faktor ini.

Selamat tinggal Festival!!


Kami mula beransur pulang... dalam tren kami dipenuhi oleh orang ramai yang nak ke beberapa aktiviti di sekitar kokusai tenjijio. Di sini terdapat banyak tempat menarik spt Gundam City dan sebagainya...


Eh.. lalu New York? hahhaa..


Singgah di akihabara kembali.. kami berselisih dengan ramai gegadis jepun yang memakai kimono..
ada Festival apa ya?


Rupa-rupanya pada hari ahad, jalan di akihabara ditutup pada kenderaan dan khusus untuk pejalan kaki sahaja...


Riuh rendah dengan gadis promoter....


Ramai orang di jalanan... selesai urusan di akihabara.. kami mula beransur pulang...  saya tak ingat tapi ketika di akhibara, Fuji Musen ada menjual Rotator Yaesu G800 yang hanya RM1000 sahaja.. wow.. ada yang sambar rupanya.


Singgah di Ueno untuk makan malam. Beli kebab saja lah.. Selesai sudah.. ayuh pulang ke Minami senju...

Rupa-rupanya ada Festival Bon Odori di kejiranan tempat mutalib menginap. Juga tidak jauh dari hotel kami.. Owh. patutlah kami jumpa ramai gegadis berkimono rupanya di bandar tadi. Sampai di stesen Minami Senju, kami ke lorong apartment mutalib..


Ada jagong bakar.... mmmmm...


Festival ini di adakan atas jalan sahaja... tetapi agak ramai orang yang hadir rata-rata penduduk tempatan.


Santai sambil menikmati sotong bakar..


Warga tempatan dan emas tidak lepaskan peluang menari bersama.


Wah.. laki bini...


Pentas tengah dimana gegadis menari mengikut alunan muzik klasik jepun.


Lapaq la pulak bila tengok.. Jam 9 malam.. kami meninggalkan festival untuk pulang ke hotel... badan terasa penat.

Malamnya selepas mandi sempat saya belek-belek beberapa lagi tangkapan akhir semasa di festival...


Antara nya balun 4:1 yang kemas dan tegap ini.. apa yang menariknya ada lab certificate dan infra red   data bagi haba yang dikeluarkan oleh ferrite di dalamnya.


Ceramik tu..


Yaesu FT857ND 2nd hand yang berharga tak sampai RM1200... siap separation kit.


dan barang yang 9M2RDX pesan... fuhhh..

Entah jam berapa saya tertidur....

Sambungan


Related Posts with Thumbnails