Anda adalah tetamu ke blog ini.

Rabu, 12 Jun 2013

Mencari Key Begali Buatan Itali di Akihabara Jepun


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat pembaca blog saya yang masih lagi setia membaca blog ini. 

Ok, baiklah...  

Kali ini saya ingin berkongsi beberapa gambar yang telah sekian lama saya draf. Segala-galanya bermula apabila saya melewati kota Beijing awal 2009. Ketika itu saya telah terlihat 1 CW key yang telah buatkkan saya jatuh hati untuk memilikinya. Entah apa jenamanya.. hanya sedikit memori berkaitan warna dan bentuk sahaja. Atas perkiraan ini dan kebetulan Airasia ada menawarkan tiket murah ke Osaka Jepun... mmmm dalam RM599 return, saya memilih untuk kesana selama seminggu. 

Ke Jepun agak sukar kerana saya harus melepasi kriteria visa yang ditetapkan. Antaranya ialah minima dalam akaun bank mesti ada RM6000 dan pengesahan majikan. Alhamdullillah ada beberapa sahabat-sahabat ham radio sudi meminjamkan RM untuk tujuan bukti dalam akaun hehehehe.. tong tong.. kemudian pulangkan.

Untuk memudahkan pergerakkan, saya telah membeli dari awal Japan Rail Pass di agen JTB. Harga JYP28,000 untuk seminggu.. RM1K tuhh fuhh. Ini mampu menjimatkan kos pergerakkan kerana di Jepun yang semuanya mahal. Dengan Rail Pass ini membolehkan saya menggunakan semua pengangkutan di bawah Japan Railway (JR).... ya.. termasuk Shinkansen :) Tarikh trip ini tak ingat tapi dalam bulan Mei 2012. dengan 5 bulan menyimpan duit huhu.. :)

Penginapan pulak bergantung pada Hostel Bajet yang selalunya untuk bag packer dan di jepun biasanya dikira mengikut kepala.. bukan bilik tau.. kos setiap malam ialah RM70 lebih kurang.

Makanan? Alhamdullillah di Jepun ni tak tegas sangat pasal barang-barang nak bawak masuk sana, jadi saya bawak 2 pek beras nasi himpit segera, maggie, Brahim, Makanan dalam Tin untuk 1 minggu.. Ini merupakan teknik yang biasa kami lakukan apabila bag pack ke luar negara. 4 bungkus nasi himpit cukup sebagai hidangan sepinggan nasi. Sekiranya 7 hari 2 kali makan maka 4 X 2 X 7 = 42 bungkus nasi himpit. Lauk-lauk segera yang dipek dalam plastik seperti Brahim, Maggie dan banyak lagi boleh diperolehi di supermarket.

Mungkin ada yang bertanya bagaimana nak masak? mudah saja, kebanyakkan hotel atau hostel ada menyediakan water heater. Rendamkan dan panaskan pek nasi himpit tu sehingga kembang. Kalau bekas water heater besar, rendamkan sekali pek makanan siap dalam plastik pek seperti Brahim dsb.. Biasanya nasi himpit ini sangat mudah untuk masak kerana sebahagiannya sudah dimampatkan dalam bekas plastik.

Alhamdullillah sepanjang di sana soal makanan cukup bagi kami terutama maggie mee yang banyak terjual di sana hahahaha.. tetapi hari-hari makan maggie mana boleh tahan...

Oklah, trip saya sebenarnya dari Hokaido ke Kyushu yakni dari hujung utara pulau Jepun ni ke paling selatan... kalau trip mencari key ini sebenarnya 2 hari saja. termasuk hari terakhir kira 3 hari la. Saya banyak merujuk pada laman http://www.9m2cnc.com tentang lokasi kedai radio di Akihabara Tokyo (http://www.g4zfe.com/akihabara.html). jadi.. layan ya gambar-gambar yang saya...   


Seperti Korea, kelebaran LRT di Jepun agak besar.. wah..


Papan tanda menuju ke Jalan utama Akihabara. Sebenarnya Kawasan Akihabara agak luas. Tetapi target saya adalah sekitar Kompleks Japan Radio Department.


dan keluar LRT stesyen.. dah nampak Labi.. Labi ni kedai yang jual gadget-gadget la.. dan kami masa tu hampir terkeliru kenapa signal wifi yang ada ialah Softbank di mana-mana.. apakah bank ni bagi free internet?? Sebenarnya tidak. Softbank ialah Service Provider di sana hahahaha..




Ini ialah kedai yang saya terjumpa di laluan keluar stesen subway (saya akan panggil sebagai LRT ya) Kedai-kedai ini menawarkan harga yang sedikit mahal dari kedai utama menjual perkakas radio. Tidak menarik hati kecuali trending ketika itu banyak dijual freq jammer dan bug scanner.


Di satu lorong..



Kedai yang menjual radio pemancar dari jenama Alinco.. juga icom dan yaesu. Saya dapati jika sesuatu produk radio itu adalah dibuat sepenuhnya di jepun, pekedai akan meletakkan satu tanda 'Made In Japan'. mmmmm... macam satu kebangggan bagi mereka jika radio itu datang dari mereka. Saya sempat bertanya kenapa pada pekedai tersebut. Mungkin kerana bahasa inggeris mereka tak lancar.. hanya memberi isyarat, "japan product good!, other not good!' hahahahaha.. ada benarnya. dari segi ketahanan dan kualiti. Jenama cap ayam? tak jumpa beb...


Lagi.. rambang mata beb...


Ni kedai-kedai di sepanjang akihabara..


Mentol bulb? ada.. tapi banyak LED dah...


Di satu lagi sudut... Banyak kedai menjual gadget dan game.. oh ya.. Shinjuku yang hanya beberapa blok dari sini atau 1 hentian LRT depan merupakan syurga game! :)


lagi... dari pemerhatian saya harga yang ditawar berserta tukaran matawang lebih memihak singapura sebagai sumber peralatan radio amatur termurah.. kecuali anda inginkan yang lebih terkini...


ni dalam Japan Radio Department, satu bangunan yang agak tersorong dalam Plaza.. Kedai-kedai di sini banyak menjual kit-kit elektronik dan barangan hobi.. kira macam collector item la..


CB transceiver dan radio VHF analog... sangat-sangat old school. Sekiranya ada ham radio yang baru berjinak dengan hobi radio tentu tidak pernah bertemu dengan beberapa jenis pesawat radio lama seperti TRIO (kini jenama Kenwood). CTSS kena buat sendiri jika mahu berkendali secara duplex ke repeater yang ber ton beb..


Valve.. tiub-tiub audio. Saya tiada kepakaran dan kecenderungan pada radio tiub. Bagi yang kaki, memilikinya seperti memiliki motor vintage. Radio tiub ni ada pro dan kontra..


kit-kit hobi terpakai.. saya terpandang radio seperti sony 27Mhz zaman telekom... wahhh macam dalam WW2 punya daa.. rasanya National kot maaf..


Ya! sony... sama model seperti di 9M2PIC dulu.. saya ingatkan National..


koleksi tiub-tiub.. vintage beb.. kalau nak buat part standby..


Ni kit-kit transceiver single band.. rasanya semua transistor kot. Bukan cristal.. boleh tahan sebab antara kit DIY radio transceiver (atau receiver sahaja) adalah single band.. ada juga multi band tetapi harga bikin mata sedikit juling.


Lagi Kit..


Ni satu tingkat atas.. banyak gerai yang custom made on the sport.. sekiranya pelanggan nak buat tulisan, marking dsb pada projek, Kedai-kedai di atas ni boleh buat. Siap guna mini CNC untuk ukir tulisan atau catatan atas casing pelanggan..


Kedai casing... juga custom made..


Turun balik bawah.. kedai jual collector item..


Radio receiver...


Antenna ARDF kot..


kedai lagi... helmet dengan kit kamera wireless. TX pada 1.2Ghz.. ada berani pakai di kepala?


Sementara tu saya singgah sebentar ke kedai menjual lens 2nd hand.... arghhh.. masih mahal, harga 2nd hand dah melebihi harga lens baru kat malaysia.

err.. ni kedai lain.. hehehehehe.. tapi syurga jugak hehehee..


Ahaa.. inilah Japan Rail Pass yang saya beli siap-siap dari Malaysia.. Memang saya guna habis-habisan.Bayangkan tanpa pass ini, harga tiket Shinkansen dari Tokyo ke Osaka saja hampir RM400. Dan dengan pass ini kami tidak perlu beratur. Memadai menunjukkan pass pada petugas tren dan terus naik tren. Jimat masa dan kos. Tetapi terdapat syarat yang juga ketat bagi memohon pass ini. Pelancong hanya boleh membeli pass ini sebelum sampai di Jepun dan untuk visa tourist sahaja. Lawati http://www.jtbmalaysia.com/1217920708628/ untuk maklumat lanjut.


Kami sempat singgah ke Fukushima kerana ingin melihat sendiri Reaktor Nuklear yang rosak akibat tsunami tempohari. Dari maklumat stesen Tren, tiada pendedahan radioaktir lagi dikesan.. ini yang membuatkan kami berani sikit. Rupa-rupanya stesen janakuasa tersebut sangat jauh dari kedudukan kami, perancangan dibatalkan.. perjalanan diteruskan lagi ke utara.. Sendai.


Deretan teksi di atas ini ialah permandangan di Stesen Tren Sendai.. Lihat betapa tertib pemandu teksi jepun beratur menunggu giliran mengambil penumpang.. Malaysia?


Ini Polis di sana.. berbasikal sahaja.. kadar jenayah adalah kecil.

Oh ya... memandangkan saya masih belum bertemu dengan CW key yang dicari.. pada hari terakhir saya di jepun, telah memilih bermalam di Osaka kerana penerbangan saya adalah pada malam keesokkannya di Kansai Airport. aduhh.. malam terakhir buatkan saya tekad mesti kembali ke Tokyo (akihabara) walau apa keadaan sekalipun untuk dapatkan key tersebut. Terkilan juga jika dah sampai sejauh ini tetapi pulang dengan tangan kosong. Dalam berborak-borak dengan kawan saya dia ada bercerita selang beberapa blok dari tempat penginapan kami ada satu kawasan elektronik dan gadget dipanggil Den Den Market.Tapi hati tetap berdetik hanya di Akihara saya boleh temui key tersebut.

Saya katakan pada beliau saya tetap akan ke Tokyo dengan Shinkansen dan esok pagi jam 8 pagi dan akan berada di Osaka jam 4 petang. Jam 12 malam ialah flight kami kembali ke KL. Persetujuan dicapai, sahabat saya akan menunggu di Osaka dan tidak ikut saya. Malam itu saya habiskan telaah kedai-kedai ham radio di laman http://www.9m2cnc.com. Internet pulak laju gileerrrrrr..

FYI, jarak Osaka ke Tokyo adalah 509km.. pergi dan balik adalah 1000km lebih! 

Awal paginya saya ke Tokyo dengan Shinkansen.. saya tidak ingat berapa lama perjalanan. Mungkin 3 jam. Sesampai di Akihabara, 4 kedai yang disebut dalam web tersebut saya cari. Hanya 2 sahaja yang masih wujud. Selebihnya telah bertukar menjadi kedai menjual barangan komputer. Ternyata apa yang dikatakan oleh seorang anak muda ketika saya melawati Kelab Stesen ICOM di Kilang Icom Osaka ada benarnya... ham radio di jepun juga menerima tempias teknologi maklumat iaitu Internet.. Golongan muda tidak ramai memilih radio amatur sebagai hobi sejak kebelakangan ini.


Ini kedai yang paling banyak produk.. Rocket.. ayuh kita lihat dalamnya.. jarak perjalanan dari stesen tren Akihabara ke lokasi pertama kedai ini tidaklah jauh. Hanya perlu berjalan 1 blok menyeberangi jalan sahaja.. atau belakang blok Japan Radio Department sahaja.


Pemandangan depan cermin pameran..


Pintu masuk..


Nindia.... radio-radio mahal.. lihat saja laa..


lagi... depa ni bab tagging no. 1.. kedai ni nampak ceria kerana tagging.


telan ayaq liuq.... TS590 RM5800.. kat Singapore lebih kurang RM4600...


Ahaa... CW key! MK705..


harga lepas convert dekat2 RM450.. model ni banyak varian.. tapi bentuk dan keselesaan memetiknya buatkan saya tidak berkenan. Ahh.. ini sahaja key yang ada? saya sedikit terkilan.


Dek kerana tak banyak pilihan CW key, saya hanya berlegar melihat apa lagi barangan radio yang boleh saya sambar.. hati sedikit kecewa kerana cw key yang saya lihat di Beijing tidak ditemui di Akihabara..


Nampaknya orang-orang jepun pun terkebil-kebil melihat harga. Sempat bertanya jugak walaupun bahasa isyarat, pak cik ni memberitahu mahal.. oic.. saya ingatkan orang jepun ni kaya-kaya. Tidak jugak.. seperti kebanyakkan orang malaysia juga.


Sedang buat keputusan?


Patut la.. mengidam hat ni.. memang tak mampu la hehheheheh..


JPY158,800... dekat RM5100.. mahal. Di Singapore saya agak dalam RM3500 kot. Lawati http://www.blazer.com.sg atau http://www.suneast.com.sg atau http://www.tecomart.com.sg ataupun kedai pak boy http://www.onecom.com.sg/  yang masih dikira murah sebelum GST 7% berbanding Jepun. Jangan lupa ada 2 lagi kedai di Malaysia iaitu http://www.wavecommunications.com.my dan http://www.onecommunications.com.my yaa..


RM11000... tapi spec jepun ni ada hadnya.. tak semua freq boleh dioperasikan. Dan banyak yang dah lock.


handy talkie... bukan pilihan..


Lagi dengan variant mic yang berbeza..


Siap gantung sample..


Loop antenna untuk handie talkie. Model MK-5S. Untuk ARDF?


Yang ni Loop antenna untuk base station. Menggunakan kaedah Air Capacitor. Dah siap Factory Tuned. Guna dan pakai. Harga dekat RM500. Kalau homebrew jimat banyak ni. Dalam RM50 ajer.. Jadi hobi radio ni kalau nak jimat dan thrill.. homebrew la. Kepuasan tahap maksima beb.


Koleksi rotator.. dari light weight hinggalah ke heavy duty..


Maklumat berkaitan spiral antenna..


Spare Part untuk trust bearing dan bearing rotator...


Spiral atau loop antenna? cover 3.5Mhz ke 50Mhz.. kalau ada tiub bending nak try la. Ni yang 9M2DEL sebut di kepung ada bengkel boleh customize spirak macam ni..


Koleksi Valve.. tube.


kabel-kabel...


Kru.. bolt.. nut.. U clamp.. bulldog bla bla..


Bahagian tower... haaaa.. ni yang special jepun.  Siap jual diagram.. bagi yang nak membuat sendiri. Ada yang diterjemah ke dalam bahasa English.


Sample roof top tower.. ini adalah tower yang sangat praktikal bagi mereka yang memiliki ruang yang terhad.


sample base untuk rotator yang nak dipasang pada tower..


Balun... dan lightweight rotary dipole..


connector...


HF Magnetic Loop.. jenama DX. perhatikan menggunakan capacitor dari gandingan kabel...


kasut... linear amplifier.


Lagi...


Antenna Tuning Unit Cat-300..


Ni ialah antenna yang saya beli di Akihabara. Nampaknya ini sahaja yang saya sambar.. lihat cara pembungkusannya. Sangat kemas.


Sesudah 3 jam saya berkitar di Akihabara. Saya kecewa kerana CW Key yang dicari tidak ditemui. Rasanya hampir 2 kali saya berpusing di sana. Dari 4 kedai yang dinyatakan dari laman www.g4zfe.com/atau www.9m2cnc.com/ saya dapati hanya 2 kedai yang masih beroperasi.

2 lagi kedai telah pun menjadi kedai komputer. Mungkin dengan penurunan populasi penggemar hobi ini membuatkan pendapatan mereka makin berkurangan dan seterusnya beralih pada perniagaan lain yang lebih menguntungkan. Saya teringat baru-baru ini saya ke Hong Kong dan Shanghai, nasib kedai-kedai radio amatur macam mati segan hidup tak mahu. Misalnya kedai CQ Shop di Sham Shui Po, Kowloon www.cqshophk.com/ yang tidak lagi menyimpan stok radio. Sekiranya ada order barulah disediakan. Showroom mereka pun makin kurang radio dipamerkan.

*sedikit catatan kedai yang telah ditutup iaitu Ham Geppan boleh baca (saya rasa komen yang tidak tepat) disini http://www.flickr.com/photos/jonathancharles/2674676329/
**Roketto Musen nama yang kerap disebut..

Saya mengambil keputusan untuk kembali ke Osaka dengan perasaan kecewa...

Sepanjang saya di Jepun antara bandar yang saya suka lawati ialah Kobe dan Hiroshima. Hiroshima ialah sebuah bandar perindustrian terutama semasa perang dunia kedua. Ramai penduduk korea yang bekerja sebagai buruh bekerja di Hiroshima. Ketika itu bandar ini merupakan bandar utama yang membekalkan 'support' buat Ketumbukkan ke 5 tentera Infrantri Jepun di Chinna.

Ramai yang tahu tentang bom atom yang digugurkan ke atas bandar ini tetapi ramai yang tidak tahu 2 fakta bagaimana bom ini diletupkan,



Gambar di atas ialah bandar Hiroshima sebelum di bom. Dari imej udara tentera US mensasarkan jambatan berbentuk T sebagai titik bom atom diletupkan.


Dan bom atom sebenarnya tidak meletup sejurus mencecah bumi.. ia diletupkan pada ketinggian 5 km dari aras bumi untuk memberi kesan 'Blast' membakar penduduk di bandar dari atas. Kejam.. sangat kejam. Jika ada yang pernah membaca buku Debu-Debu Hiroshima pasti dapat memahami situasi ini.

Hiroshima kini ialah bandar yang sangat tenang dan saya bersama sahabat saya hampir 30 minit berehat di hadapan kubah yang menjadi mercu tanda bandar yang pernah musnah ini.

Ok, saya telahpun tiba di Osaka... jam 4 petang ketika itu. Jadi saya mengambil keputusan untuk berjalan-jalan melewati bandar. Sementara menunggu penerbangan jam 12 malam nanti, masih banyak masa yang harus dihabiskan. Owh, teringat pesan kawan saya.. Den Den Market yang hanya 1 stesen ke depan sahaja dari stesen Shinkansen.

Dengan duit syiling jepun yang saya kira-kira cukup pergi dan balik saya pun bertekad ke sana dengan niat menjamu mata sahaja.... keluar saja dari tren..
 


Rupa-rupanya Den den Market tak ubah seperti Yongsan Electronic Market di Seoul Korea. Konsep yang sama dengan deretan kedai sepanjang jalan beberapa kilometer.. Tenang tanpa peniaga luar kaki lima seperti jalan Pasar Kuala Lumpur.


Tidak jauh saya berjalan saya terjumpa kedai berkaitan hobi.. wah.. Kedai radio amatur dan kedai Short Wave Listener khusus untuk penggemar Trafik Udara!


Ini adalah hadapan kedai Radio dan Air Trafik Radio.. hobi simulator kapal terbang dan sebagainya. Saya terkilan tidak membeli cover Yaesu FT817ND yang hanya berharga kurang RM20 di sini.


Simulator lama dalam cermin pameran..


Ingat simbol ini.. kedai ham radio..


Wah, set mahal dibuat pameran beb.. terliur lagi. Penat baru sampai dari Akihabara terus hilang beb.. hahahaha... layan..


handy talkie.. sudah tidak menarik hati saya hehehehe..cuma yang ini khusus untuk kaki Scanner dan SWL.


barisan radio yang dijual..


Saya beralih ke tingkat atas kedai, ternyata produk di atas amat berbeza..


Gambar-gambar kapal terbang...


kipas kapal terbang.. pameran sahaja..


Meter dari pesawat kapal terbang.. untuk dijual


Air Trafik Monitor.. siap jual dengan kit lagi beb..


Flight simulator..


Dah abis jalan-jalan saya pun beredar.. rupa-rupanya ada satu lagi kedai disebelah ada menjual CW key.. tiba-tiba hati tergerak nak bertanyakan samada kedai ini mempunyai stok lain.. sayang tiada katanya. Tetapi pemilik kedai tersebut menyarankan saya ke kedai yang satu lagi selang satu lorong dari jalan utama.

Hati terasa macam kedai kecil mungkin.. saya mengorak langkah..



dari jauh terpandang... Ueda Musen? bukankah ini kedai ham yang agak popular dulu dalam buku-buku radio amatur lama? wah.. ada sesuatu yang menari hahahahha... pucuk dicita ulam mendatang.. heheheh.. inilah kedai yang selalu kawan-kawan kat jepun cakap port CW key beb..


Dari luar, ada contoh Roof Top tower daaa..


barang-barang lama dan juga 2nd hand. tuner yang kelab Mares pakai sumbangan 9M2RS pun ada.. dekat RM800 tu..


GaAsfet...  untuk VHF?


Kit-kit old school... generasi sekarang mungkin dah tak berminat..


Waduhh tiub 8877 tu....


Kenwood TS450... legend ni selepas TS440. Dulu ini la model radio yang saya kerap guna ketika di 9M2PIC.


Dan mata saya terus terpandang koleksi...


Dengan lebih dekat...


Koleksi casing..


Yang kelabu hujung tu Redifon.. saya ada satu.. vintage


Berbalik pada CW key tadi.. masa untuk memilih. hampir kesemua koleksi CW key yang dipamerkan menarik hati dan perasaan saya,, Apakah aku akan rabak RM di sini?? aduuuuuhhh..


Duplex ada.. untuk High Speed CWer.. hat ni la terbaik.. berat besi bawah tu mau2 1kg entah... ni gambar balut plastik.. belum buka lagi... mau nangis beb.


hat cikai yang dijual di Flea Market oleh fadhil 9W2WF pun ada dijual.. dekat2 RM300 tu.. kalau ada yang berminat ada beberapa unit lagi last dijual di blog http://amateur-radio-flea-market.blogspot.com/  . Diimport dar Russia.


Dah berminit memilih akhirnya saya beberapa unit CW key saya letakkan atas meja. Mana satu nak beli ni haisshhh..


Semua cantik-cantik dan bila diketik/sentuh CW key rata-rata seakan ngam dengan jadi saya. sentuhan padelnya amat lembut tetapi anjal.Warna? emas mungkin seakan mewah tetapi warna crome juga apa kurangnya. Saya memilih Simplex basic sahaja.. memadai berbanding Duplex.


Mmmmm.. semua gold plated contact point..


dan akhirnya Begali Key special edition dengan signature saya pilih.. inilah key yang saya temui di Beijing dulu..Akhirnya saya temui di Osaka Jepun. Terus saya conform.. tetapi alamak! duit tak cukup.. kurang JPY1000.. hampir 1 jam saya merayu pada kedai.. Orang jepun ni tak berapa suka tawar menawar. Jika mahu ambil dan jika tidak tinggalkan. Nasib baik ketika itu ada seorang pekerja kedai sudi memberikan diskaun.. alhamdullillah..


Akhirnya saya pulang tanpa tangan kosong. Inilah Key Begali yang saya idamkan..

Setibanya saya di Hotel, sahabat saya kebetulan juga sampai dan kami mengambil beg dan seterusnya bergerak ke Airport...

Malam itu kami bertolak pulang ke Kuala Lumpur dan tiba jam 5 pagi di Malaysia.Kuran 4 jam saya akan ke KL pulak untuk menghadiri KL hamfest.. Wah.. penat yang berbaloi :).


Kembali ke Malaysia saja kerja pejabat yang bertimbun banyak belum habis lagi adusss... gambar di atas ialah projek Dialog Vopaks bagi tebus guna tanah antara Tg Ayam dan Tg Kapal di Pengerang... Ni ajer travelling setiap hari ada ketikanya.. jauh sayup. khabarnya kat sini dulunya banyak Dugong.. sayang sekali.. habitat dugong terancam..


Ni gambar kat mana yer.. owh Muar.. rumah old timer ham radio.. anda tahukan ;)


3 bulan kemudian sekembali ke pejabat amat-amat memenatkan... cuti di jepun memang tak dapat menghilangkan penat/stress kerja.. aduhh.. saya mengambil keputusan berehat lagi... kali ini tiada lagi pencarian barangan radio.. tiada lagi hobi... hanya rehat semata-mata. Terima kasih FlyScoot, penerbangan tambang murah dari Changi Airport. Kebetulan harga yang ditawarkan amat murah dan lokasi tak jauh dari pejabat pulak tu.. lepas waktu pejabat ajer terus saya chow..


Laut Tasmania?.. tak kot.. laut sebelah NZ..


Penginapan termurah kalau ke sydney.. AUD20 semalam..


Haaahhhh... Bondi Beach ramai orang..Santai berehat di Manly Beach ajer la... sambil pekena aiskrim...

Insyallah jika ada kesempatan akan saya kongsikan pengalaman mencari barangan radio amatur di negara Kanggaroo nanti ya ;)..

Oklah... itu ajer coretan saya.. maaf gambar bercampur-campur sebab banyak draf dalam blog ini tetapi belum publish.. hahahha.. tak ingat banyak tapi harap enjoy membacanya ya ;)

Hingga kita jumpa lagi ya.. bercuti lah jika penat heheehehe...





Related Posts with Thumbnails