Anda adalah tetamu ke blog ini.

Rabu, 30 Disember 2009

Ulasan antenna NVIS tempohari

Selamat Menyambut Tahun Baru 2010.. Maaf kerana tidak dapat hadir ke jemputan Field Day tuan-tuan di Kuala Lumpur. Johor tak cuti tahun baru daaa.... Azam baru ke arah LULUS CW dengan berjaya Insyallah ;). Bacaan anda sempena projek saya awal tahun depan...



Mobile HF Loop Antennas

This article has been adopted from information at the Stealth Telecom Ltd. website by approbation of the author.

Radio Amateurs most often use inductively-loaded vertical whip antennas in HF mobile applications, but is there a better alternative despite the long popularity of vertical whips? This article describes principles involved in design of the Stealth Telecom Ltd. Type ST940B NVIS (Near Vertical Incidence Skywave) loop antenna system. It also provides useful information about the nature of HF communications.

Theory of operation The ST940B antenna utilizes a Very Small Closed Tuned Loop with aperture dimensions less than 0.1λ compared to wavelength. That type of antenna often is referred to as a Magnetic Loop Antenna.

It differs from short vertical whip antennas in that the reactive component of its impedance has the opposite polarity, so that it can be compensated by a capacitor rather than an inductor. The loop radiator is effectively a single turn inductor that is continuously tunable throughout its useful frequency range by means of a remotely-adjustable variable capacitor.

The feed impedance and efficiency of such a loop mainly depends on its surface conductivity. The antenna has low, typically <10m>

E=Rr/Rt

where Rr = radiation resistance and Rt = total resistance of the tuned circuit. It therefore is necessary to minimize the radiating element resistance by using a highly-conductive conductor. It also is necessary to use a low-loss capacitor to minimize losses in the reactance-compensation element. If these conditions are fulfilled, high RF current will flow in the loop and it will have high selectivity and a high quality factor (Q-factor) that is typically 10 to 20 times higher than the Q-factor of traditional antennas.

The RF currents and voltages in a loop antenna are multiplied by its Q-factor. If the ST940B antenna is fed by 100-watt radio transmitter, loop RF current can reach 30-50 Amperes and loop RF voltage can reach 5000-7000 Volts. That extraordinarily high voltage necessitates use of a high-voltage, low-loss vacuum variable tuning capacitor. It is remotely adjusted to resonance by means of a precision stepper motor, because tuning of the high-Q antenna circuit is very sharp.
Once the mechanical issues are overcome, the narrow bandwidth of the tuned antenna circuit turns to be an advantageous feature as it helps to minimize unwanted harmonics in the emitted signal and to increase the signal/noise ratio when receiving.

A small tuned-loop antenna, due to its low-impedance closed-loop circuit, tends to be less sensitive to capacitively-coupled local noise sources, such as capacitively-coupled interference from nearby high-voltage power lines. Because of that, it can provide excellent reception under conditions where reception with traditional whip antennas is noisy or completely impossible.
Loop Antenna Modeling The ST940B Antenna System is a version of a Magnetic Loop Antenna (MLA) known as an ElectroMagnetic Ground-Plane Loop (EMGL). It also sometimes is called a half-loop antenna (partial-loop would be more descriptive, because the physical loop conductor forms more than half the total loop circuit), because part of the loop circuit includes conduction paths through a ground plane.

A simplified diagram of a typical full-loop antenna is shown in Figure 1 below.
Figure 1 - Full Loop

Figure 2 - "Half Loop"

The "half-loop" shown in Figure 2 is electrically similar, but easier to physically install on a vehicle. Furthermore, the ground plane helps to form a special radiation pattern that improves performance.

The full-loop in Figure 1 is excited by means of an inductively coupled smaller loop that connects to the coax feed-line. The "half-loop" in Figure 2 also could be fed that way, but the alternative shunt-feed method that is shown provides more uniform impedance matching between the transmitter output and the antenna across a wider range of frequencies. The shunt feed also is easier to implement physically in a mobile antenna. (The shunt-feed shown in Figure 2 often is referred to as γ-matching - "gamma matching")

The performance of a "half-loop" antenna can be modeled by means of the method of moments which allows for the precise definition of RF currents in antenna elements and the obtaining of the resulting radiation pattern, antenna gain, and antenna impedance characteristics. Figure 3 shows a 3-D wire model of the ST940B antenna constructed with the aid of the EZNEC 4 CAD modeling program.
Figure 4 shows the calculated 3-D RF radiation pattern produced by the antenna. The radiation pattern has less than 1 dB minimas in the horizontal plane and has only one slope directed upward in vertical plane. Therefore, except in the direction toward ground, the radiation shape approximates a sphere. An antenna that radiates almost equally in all directions obviously has a desirable pattern for use on moving vehicles that may frequently change course and head in any random direction.


In the vertical plane the radiation maximum is concentrated between 60 and 90 degrees. The combination of high vertical-angle and horizontal omnidirectional radiation makes the radiation pattern of this antenna ideal for typical HF mobile NVIS applications.

Isnin, 28 Disember 2009

Apa Itu NVIS?

Bacaan saya bermula apabila komunikasi saya tidak terjejas antara satu stesen mobile yang menggunakan konsep NVIS (9M2ZC) dengan stesen kami dikendalikan oleh 9M2SQL di Port Dickson lepas. Kualiti komunikasi dua stesen ini tidak tumpah bak kata sebelah pintu sahaja.

Konsep NVIS(Near Vertical Incidence Skywave)
untuk pancaran dengan liputan jarak dekat dan sederhana di band HF

Pengantar:
Bagi kebanyakan rakan-rakan radio amatir, judul artikel ini barangkali terasa janggal, kerana bunyi yang lazim terdengar di antara mereka yang bekerja di band HF adalah:


“bentangkan antena sepanjang dan setinggi mungkin, agar dapat menjangkau jarak sejauh mungkin!”

Pada pengamatan penulis, memang di YB-land (Indonesia) ini jarang untuk memanfaatkan band HF untuk menjalin komunikasi jarak dekat dan sederhana, sekitar dalam radius 0~400 Km dari stesen yang memancar; kerana untuk liputan dengan jarak segitu amnya rakan-rakan radio amatur lebih gemar menggunakan freq V/UHF, apalagi kalau di area yang hendak liputannya sudah sedia disokong dengan repeaters. Lagipula, dalam keadaan normal masih banyak mod komunikasi lain yang boleh menggunakan jaringan telefon awam dari TELKOM, jaringan telefon sel dari berbagai provider, atau untuk di daerah-daerah terpencil yang jauh dari jaringan BTS sistim selular yang boleh menggunakan jaringan telepon satelit, atau perkakasan VSAT. Tapi, bagaimana kalau terjadi keadaan darurat, misalnya di saat terjadinya bencana alam berskala besar (seperti gempa bumi, angin taufan, banjir besar, tsunami dan lain-lainnya) yang melumpuhkan semua prasarana sistem jaringan komunikasi tersebut? Tulisan ini akan mengulas tentang konsep NVIS (Near Vertical Incidence Skywave) di band HF, yang setahu penulis selama ini masih kurang dimanfaatkan secara “sengaja dan maksima” oleh rakan-rakan radio amatur di sini, walaupun dalam aktiviti sehari-harian mungkin banyak yang
secara tidak sedar telah melakukannya.

Sebutan NVIS — Near-Vertical Incidence Skywave merujuk kepada pancaran (isyarat) radio di band HF, yang memancar dengan sudut pancaran (Take off atau Elevation Angle) yang hampir tegak lurus (= near vertical), sehingga isyarat yang dipantulkan lapisan ionosfera jatuh kembali ke kawasan yang berjarak sekitar 0~400 Km dari asal pancaran. Dalam aktiviti sehari-hari baik di lingkungan radio amatur mahupun pengguna band HF lainnya (Organisasi Pemerintahan, Ketenteraan maupun pengguna komersil), Penentuan frekuensi/band yang dipakai sering terjadi pada jam-jam tertentu jarak segitu tidak boleh diliputi dengan baik kerana adanya skip zone: kawasan yang
terlalu jauh untuk rambatan ground wave, tetapi belum cukup jauh atau masih terlalu dekat untuk menerima pantulan sky wave dari ionosfera.


Klik sini untuk artikel sebenar

Bagi mereka yang tidak faham, konsepnya mudah.. Pada ketika biasa bila TX di freq HF, Isyarat kita akan pergi jauh ke luar sana tetapi kita hanya mahu signal tu jatuh pada stesen yang dekat-dekat dengan kita sahaja. :)

Bacaan di sini mungkin membantu... http://athensarc.org/nvis.asp

Projek seterusnya... loop antenna untuk kereta saya dan eskperimen NVIS. Mudah-mudahan berjaya Insyallah...

Jumaat, 25 Disember 2009

Apa aktiviti saya minggu lepas?



Assalamualaikum dan sakam sejahtera.. Takder banyak nak cakap.. layan aja gambar-gambar yang ada :). Oh Ya satu lagi tentang posting saya yang lepas.. tentang isu Permit Import. Terima kasih atas respon dari seorang pembaca dan rakan yang hadir ke Port Dickson atas kemudahan memohon permit import peralatan radio amatur secara online.

Tidak perlu hadir ke Sirim, bayar online dan print dari rumah semudah membeli tiket Air Asia dan bawa masuk sahaja. Malangnya anda akan stuck di peringkat SIRIM. saya rasa tak sukar kot... ada sesiapa yang dah cuba diperingkat ni?

Cara-caranya akan saya ulas dalam artikel terdekat. Walaubagaimanapun soal pengemaskinian senarai produk radio amatur terkini adalah masih lagi membantutkan perbualan kami. Samada kesatuan-kesatuan radio amatur atau menanti pembekal radio amatur tempatan yang sanggup mengusahakan ke arah pengemaskinian senarai terbabit. Permit Import secara online hanya menyenaraikan senarai radio yang diluluskan (senarai lama dan model-model lama yang telah discontinued oleh pengeluar).

Antara barang-barang yang bakal dijual terdekat ni.. 2010. Tahun Himpun duit!!
Berbalik tentang radio, ni gambar yang saya sempat amik. Satu antenna yang menggunakan konsep NVIS. Superb audio dia sepanjang menghampiri kami di Port Dickson. Antenna ini di pasang di atas Isuzu Trooper. Ia boleh diturun dan naik dari bekas raknya.
Cantik dan kemas... harga pun mampu tengok ajer la.. ;)

Tajaan Barret Communication...

Warga Wilayah V17 bergotong-royong menaikkan antenna 10m.


Senja berlabuh pantas...


Antenna naik, pinggang pun sudah manyak goyang hehehe..


Menatap matahari jatuh.... menanti malam untuk bekerja di freq..


Tombol mula berputar... malam tersebut tidak menguntungkan. Propagasi mencemburui kami.
Alhamdullillah sokongan kawan-kawan dari Melaka dan Aimil membantu.


Raymond dan kemahiran membakar kambing.. berkat ajaran 9W2MAN dan aluminium foil membuatkan kambing bakar sentiasa kerap habis... cuma terkilan dengan ayam sahaja.


Pagi itu di Pengkalan Balak Melaka ombak menghempas kuat. Hujan mula melanda..


Antenna Folded Dipole..


Trap Dipole...


Trap dipole jarak dekat.


Sarapan dengan jagung bakar dan kambing bakar lagi....


Warga kerja Wilayah V17 yang menjayakan DXing kali ini.


Bersama banner.. Kenangan bersama.


Tidak lupa design bajunya ;)


Acara Dxing beralih ke Port Dickson. 9W2PD menyediakan kami ruang untuk meneruskan Dxing. Kali ini Wilayah V17 bergabung dengan Mares DXing Team dan APRS Team di Bungalow PD.


Raymond juga meneruskan BBQ dengan stok ayam yang baru... waduhhh..


Mutalib 9M2SQL di 40m band bersama Cikgu Rahman 9M2AR.


APRS milik Ong 9W2LL dan Weerut 9W2RUT dioperasikan..


Di suatu lagi lokasi Bungalow Melaka.


9W2WF, 9W2KRZ dan 9W2KNZ sedang menyiapkan antenna Yagi HF milik Rabin.


Amarannya.. ini ialah bahan yang bahaya :)


Pandangan sisi..


Malamnya pula Abang Zack menguji Transmisi dengan teknik NVIS.


Di 40M... NVIS satu pengalaman yang baru bagi saya yang masih mentah dalam dunia radio ini.


Mencuba 'bergambar' hehehehe...


Praktikal...


Dan aktiviti kali ini berakhir. Jutaan terima kasih buat semua yang terlibat terutama Rabin 9W2PD, 9W2SBS dan semua tenaga kerja pada hari tersebut menjayakan aktiviti ini.


Singgah di base station 9W2KNZ... suatu lokasi yang amat strategik..


Dan pemandangan shacknya.
Demikian catatan saya kali ini. Buat para pembaca, enjoy hobi ini. Malam baru ini terdapat banyak komuniti radio amatur di lembah klang yang akan mengadakan DXing, Astra tengan Di Batu 3 Shah Alam manakala Malas di Gombak. Mares mungkin akan mengadakan aktiviti di kelabnya pada malam tersebut. bagaimana pula di kawasan anda? Maklumkan pada saya melalui emel sebelah untuk hebahan ;).
Hingga jumpa lagi.. seamat menyambut 2010 dan bersedia dengan persiapan peperiksaan CW anda :D..

Khamis, 17 Disember 2009

Kemelut Halal Tapi Haram?


SELAMAT MENYAMBUT AWAL MUHARAM DARI JURUKAKA :)




Assalamualaikum dan salam sejahtera pada pembaca.

Sambil menghancurkan ubat-ubat di atas meja ini untuk dikunyah, fikiran saya masih berlegar tentang panggilan telefon kelmarin semasa saya di atas motosikal. Saudara Azman 9M2MGL memberi tahu ada pembekal radio di celapak aparat MCMC.

Saya mula memikirkan tentang kemelut dunia radio amatur yang tidak lagi selesai dari dari zaman British, zaman Jepun memerintah Malaya, hinggalah di era darurat. Ia tidak berakhir begitu sahaja malahan era CIMA 1998, satu peraturan yang baik untuk masyarakat tetapi menakutkan buat warga radio amatur di Malaysia dek kecompangan peraturan itu sendiri. Peraturan yang buat jiwa kacau dan serba salah.

Bermula dari kegagalan mentakrifkan pengamal radio amatur dalam kategori yang mana, kormersil dsb hinggalah kepada prosedur permilikan peralatan pemancar yang terlalu sukar serta senarai peralatan radio amatur diiktiraf yang tidak pernah dikemaskini (sehingga artikel ini ditulis).

Mengimbas kembali zaman saya berbasikal jauh, menganyuh demi semukasurat ilmu ke Rapat Setia Ipoh menjelajah berkenalan dengan rakan-rakan radio amatur lama banyak membantu saya mengenal kemelut gampang ini. Ini mampu mematahkan semangat warga ham radio yang baru kerkecimpung. Ahh... internet sudah ada, kenapa harus menggadai diri demi sebuah pemancar dan hobi yang bodoh?

Pak Bahar (sugar baker) 9M2SB, menunjukkan sekeping demi sekeping surat pergerakan dan pindah milik surat pesawat pemancar beliau ketika zaman dulu-dulu. Ketika zaman beliau, pesawat pemancar dikawal ketat oleh rejim pemerintah bagi tujuan pengawalan anasir-anasir komunis, penyebaran fahaman dan medium komunikasi atara trup-trup Komunis yang terpisah berselerakkan di serata Perak ketika itu.

Ketika zaman itu setiap radio punyai surat beranaknya masing-masing. Jika pemiliknya mahu jual maka akan ditaip satu surat pergerakkan atau pindah milik dan diakui oleh Ketua Polis kawasan terbabit. Pengoperasiannya harus dengan kebenaran Polis tempatan. Begitu ketat sekali. Malahan lawatan dari pihak polis untuk mengesahkan radio terbabit selamat dilokasi agak menggerunkan. Tetapi ia berjalan mesra. Mengapa ya?

Ya ia adalah zaman insurgensi. Radio komunikasi adalah amat sensitif. Allahyarham Pak Dollah (Dondang Sayang) 9W2DS, kembar beliau sering mengingatkan saya ketika bertemu tentang betapa pentingnya menjaga pesawat radio sendiri.. katanya, sayangi radio itu lebih dari bini katanya, saya langsung tersengih.. 9W2ADY sama memandang saya ketika lontaran kata-kata Pak Dollah. Katanya jika radio itu jatuh ke tangan mereka yang tak beretika dan disalahguna maka pemiliknya yang akan dipersalahkan. Barulah saya tahu cerita-cerita Tuan Hj. Rashid 9M2RS kenapa mereka sering memberikan radio pada peminat short wave listener tanpa microphone hehe...

Sudah tentu Allahyarham Hj. Idris 9M2GL, juga sering bercerita soal yang saya tentang rejim pengawalan radio. Katanya usah dilihat yang jauh... lihatlah saja cerita Sarjan Hassan lakonan Allahyarham Tan Sri P. Ramli bagaimana orang-orang kampung dihalang dari memiliki radio oleh tentera Jepun ketika zaman itu.

Sudah, soalnya sekarang..ini adalah KEMELUT. Kalau dilihat kita semua ham radio di Malaysia adalah bersalah. Bersalah? Kenapa? Apa salahnya kita. Ya.. kita bersalah kerana dikatakan memiliki alat utama iaitu pesawat pemancar radio amatur tanpa pengesahan Sirim. Tetapi banyak perkara yang ingin saya bangkitkan disini.

Pertama, soal mendapatkan AP itu sendiri. Apa lagi disebabkan kos mendapatkan pengesahan Sirim itu tidak praktikal, harus ke Shah Alam pula, bagaimana rakan-rakan dari pedalaman Borneo?. Jika ditambah dengan kos radio boleh jadi tinggi (disebabkan SIRIM + AP). Cuba anda bandingkan dengan harga radio tersebut dengan negara jiran kita di Asean. ICOM V85 dengan AP sahaja sudah menjangkau RM900. Walhal harga pasaran yang didapati hanya serendah RM400. Terdapat pengedar sah radio jenama Kenwood di Malaysia untuk kegunaan radio amatur. Modelnya ialah TS570D. Saya membuat pertanyaan harga bagi menggantikan radio di kolej lama saya. Harga yang ditawarkan ialah RM20000!! Walhal harga pasarannya hanya RM4000. Lihatlah dengan mata anda sendiri.

Kemelut ini ditambah pula kegagalan rejim pengawal mengemaskini senarai radio yang disahkan SIRIM yang ketinggalan zaman. Misalnya ICOM IC2100 yang sudah tiada dipasaran dan digantikan dengan ICOM IC2200 sudah beberapa tahun lampau. Senarai Handie Talkie pula tidak ada satupun yang menyenaraikan model untuk kegunaan ham radio sebaliknya untuk pasaran kormersil yang langsung tidak praktikal untuk tujuan eksperimentasi (teras hobi) ham radio. Walaupun pengimport tidak perlu menggunakan senarai tersebut sebagai rujukan dan boleh membawa masuk model terbaru tetapi kos untuk pengujian SIRIM agak tidak munasabah. Dan risikonya semasa pengujian juga ’sendiri tanggung’, jika rosak? Saya radio sendiri pun tak bagi orang pegang sebab kalau nak beli sahaja memakan masa bertahun dengan gaji saya ini. Sayugia ham radio rata-rata adalah orang berpendapatan rendah... petani, nelayan, tukang rumah, penternak itik dan ramai lagi. Bagaimana pula ham radio kaki homebrew yang rajin merakit pesawat sendiri untuk tujuan eksperimen? Adakah salah membina radio pemancar sendiri (walaupun takrifan ham radio ialah eksperimen) sekadar suka-suka.. dek kerna tiada cop SIRIM?

Pihak pemerintah harus ingat, radio milik warga radio amatur di Malaysia adalah tidak mutlak. Ia akan menjadi milik negara apabila berlakunya marabahaya, bencana atau keperluan keselamatan. Kewujudan ham radio di serata Malaysia membantu pihak pemerintah menebarkan secara berselerak di seluruh negara satu jaringan komunikasi rahsia dikala peperangan atau marabahaya yang mana boleh diambil alih bila-bila masa. Menyekat pemilikan radio kepada mereka yang diiktiraf diperbolehkan memilikinya adalah sesuatu yang silap. Lihat lah Indonesia bagaimana atas semangat jati diri negara mampu membuatkan Indonesia tidak boleh lumpuh dari jaringan komunikasi walaupun bencana. Sumbangan Ham radio adalah besar buat negara.Menambah bilangan ham radio dan kekuatan ’gear’nya tidak akan merugikan negara.

Sayugia saya ingatkan ham radio bukanlah satu aktiviti yang mendapatkan keuntungan. Malah ia menyemarakkan semangat kemasyarakatan serta khidmat bakti secara kendiri. Terbukti di negara luar ham radio satu medium menyatukan masyarakat dan mewujudkan masyarakat yang berilmu. Dari ham radio maka hobi lain bersemarak seperti berbasikal, pacuan 4 roda dan juga khimat sukarela membantu orang ketika kesusahan.

Dalam hal ini saya merayu agar diperbolehkan pemilikan pesawat radio amatur dipermudahkan dengan mengurangkan karenah birokrasi. Mengemaskini a.k.a polish polisi sediaada pada mereka yang berkelayakkan tanpa mengurangkan tujuan matlamat asal MCMC mengawal kemungkinan perlanggaran peraturan sediada serta kaedah-kaedah kawalan. Pihak pemerintah harus duduk bersama dengan pelanggan iaitu kami ham radio dalam menangani kemelut ini. Jangan hanya dengar pada satu komuniti sahaja.. lihatlah pada semua komuniti.

Saya melihat pada kes tangkapan ini akan menyebabkan sumber mendapatkan radio yang mampu milik tersekat dan menggalakkan penyeludupan secara tidak halal di sempadan negara meningkat. Ia merugikan negara sih.. Adakah baik jika ia dibenarkan secara sah melalui kajian semula peraturan sediada.

Kendatipun saya masih memahami niat murni MCMC dalam menangani penggunaan perkakasan radio amatur bagi tujuan pemancaran haram oleh mereka yang bukan dilesenkan. Saya juga resah bila melihat handie talkie radio amatur digunakan oleh Pak Guard walhal ia untuk ham radio. Ada juga Tonto yang menyalahgunakan VFO pada radio ini untuk tujuan memantau komunikasi freq lain.Malahan menggunakan kebebasan VFO memilih mana-mana freq untuk berbicara. Saya menyokong penguatkuasaan anda tetapi tolonglah.. bukalah satu medium yang sah dan membantu ham radio mendapatkan alatan ini dengan cara halal dan mampu milik. Makin bertambah kami maka makin kuatlah MCMC kerana kami adalah pendokong anda.

Saya telah melihat rejim pemilikan radio di negara-negara luar terutamanya di negara komunis (R.R China dan Singapura misalnya) dan bagaimana mereka memberi ruang yang baik pada golongan ini. Pada masa yang sama ia mewujudkan pengawalan barangan yang dijual diteruskan pada golongan yang dilesenkan sahaja. Tidak semua orang boleh membeli radio yang khusus bagi ham radio, perlu mengemukakan dokumen khas dan nombor sirinya didaftarkan terus pada nama pemiliknya secara online. Sekiranya terdapat kelulusan atau kebenaran itu barulah ham radio terbabit boleh membelinya. Sekiranya jenayah berlaku, melalui rekod nombor siri dapat diketahui siapa pemilik asal radio terbabit. Secara tidak langsung ia membantu memberi peringatan pada pemilik tentang tanggungjawabnya menjaga sebaiknya radio dari disalahguna . Sama seperti prosedur pemilikan senjata api.

Dengan alternatif ini saya percaya masalah kucing mengejar tikus tidak akan berlaku. Malahan ia mampu membantu pihak pemerintah mengawal pembekalan perkakasan ini. Marilah kita sama-sama duduk semeja dengan pelanggan mendengar masalah. Mungkin ini melegakan situasi wahai bapak pemerintah. Anda punyai kuasa, dan kami adalah pendokong anda. Ham radio apabila lulus akan diiktiraf kompetan dalam mengendalikan radio tanpa menyebabkan interference.. itu menurut peraturan di atas, maka berikanlah kepercayaan pada kami.

Akhir kata dari saya, jika ini tidak berlaku maka semua ham radio di Malaysia akan mengendalikan radio dengan penuh perasaan ketakutan. Dan MCMC akan makin dibenci dan dijauhi kerana takut perkara ini.

P/S: Bagaimana nasib ham radio sezaman Pak Bahar dan seangkatan yang memiliki radio sebelum era CIMA 1998 yang ketika itu istilah Sirim tidak wujud ketika itu?Mereka juga bersalah ketika ini?
P/S: Bagi mereka yang rajin bereksperimen merakit pesawat pemancar sendiri atau perkakasan radio amatur sendiri juga akan berasa takut. Ambil lesen kerana lesen kata hobi ini untuk eskperimen tapi pada masa yang sama ada satu hal lagi eksperimen yang akan dijalankan adalah haram.
P/S: Lepas ni aktiviti ham radio di Malaysia seperti Field Day, Dxpedition, Fox Hunt dan sebagainya dilaksanakan dalam keadaan takut-takut sebab takut kena rush dengan penguatkuasa heheeheh....


Penulisan saya adalah 100% emosi dan tidaklah tepat... jangan ambil hati
Related Posts with Thumbnails