Anda adalah tetamu ke blog ini.

Selasa, 24 April 2007

Eh.. Saya malu lah

Salam sejahtera buat semua pembaca budiman yang saya kasihi

Saya masih menunggu mesin basuh saya selesai satu pusingan membasuh ketika helaian ini ditulis. Gear utama mesin basuh manual sepenuhnya yang saya beli di Jalan Pasir Putih ini sering tergelincir. Ish.., malas rasanya nak memikirkan karenah mesin basuh yang berusia hampir15 tahun ini. Dahulunya dimiliki oleh nenek kepada rakan serumah saya di Lembah Kinta dan ianya turut bersama-sama kami berpindah ke Lembah Klang. Silap haribulan, mungkin ia akan turut berpindah ke Lembah Besi Buruk sendirian.

Dalam menunggu dan menunggu saya mula menala radio saya ke frekuensi VHF amatur radio tempatan. Terdengar beberapa stesyen radio amatur yang rancak berbual, entah topik apa yang diperkatakan. Kadangkala berlaku pertindihan pemancaran kerana keasyikan membalas soalan demi persoalan. Oh.., rupa-rupanya stesyen radio amatur yang baru mendapat tiket, mungkin baru mencari rentak dan membiasakan persekitaran komunikasi yang terlalu protocol. Saya talakan lagi ke frekuensi lain, majoritinya sudah ada yang menggunakan. Semuanya aktif berinteraksi. Ianya mengingatkan saya pada pertemuan saya dengan seorang rakan yang juga pengamal radio amatur berlesen yang telah sekian lama hilang dari frekuensi. Ke manakah beliau pergi? Adakah beliau telah hilang minat mengenai hobi ini? Jawapannya yang membuatkan saya mengerut dahi, ‘Eh, saya malulah nak ke udara”.

Apakah yang anda tahu mengenai Radio Amatur? Dan saya sering juga masih menepuk dahi bertanyakan apakah yang saya juga tahu mengenai radio amatur? Adakah radio amatur semata-mata kerana berkomunikasi semata-mata? Saya percaya para pembaca akan memberi beberapa contoh aktiviti dalam radio amatur seperti bereksperimen dengan pesawat pemancar serta penerima, litar-litar elektronik, membangunkan antenna sendiri, berinteraksi dengan angkasawan, mengakses satelit Amatur, mengaitkan hobi radio amatur dengan hobi yang lain dan sebagainya. Tetapi jika situasi berlaku seperti rakan saya yang pemalu di atas bagaimana? Tetapi bukankah semua contoh di atas akan berakhir dengan seseorang pengamal radio amatur akan berkomunikasi dengan stesyen lain untuk melengkapkan contoh-contoh diatas? Sedangkan jika anda sendiri adalah seorang yang pemalu, kurang idea semasa berinteraksi dan tidak mahu menjadi seseorang yang terlalu menonjol di dalam hobi ini.

Perihal inilah yang akan cepat membuatkan peminat hobi radio amatur akan cepat bosan dengan hobi ini. Dalam tulisan kali ini saya ingin mengajak para pembaca bersama-sama saya mempelbagaikan corak komunikasi supaya kita tidak cepat boring.

Komunikasi dalam radio amatur bukanlah semata-mata bersuara. Ya, ada rakan-rakan akan berkata yang bahasa kod Morse adalah salah satu lagi mod yang boleh digunakan. Tetapi berapa ramai pula yang tahu tentang bahasa ini. Kita tinggalkan perkara tadi. Terdapat beberapa cara komunikasi lain yang membolehkan interaksi sesama stesyen dilaksanakan. Misalnya SSTV, RTTY, Radio Packet dan PSK. Eh? Apa ini?

Ketika saya berkenalan dengan Mode digital ini oleh 9M2CW Mr. Chin, kebanyakkan mod ini memerlukan satu perkakasan khusus untuk menterjemah isyarat yang dihantar dan diterima ke sebuah skrin TV. Sesuatu yang terlalu saya sukar terima. Tetapi menjelang kebangkitan zaman computer berlandaskan IBM (dan Apple) dan perisian pengoperasian berkonsepkan Tetingkap (GUI?), sedikit demi sedikit penggunaan computer mengambil kedudukannya.

Apa itu SSTV? Ia adalah singkatan pada perkataan ‘Slow Scan Television’. Anda boleh saling bertukar imej antara 2 stesyen radio , tidak kira dalam bentuk format JPEG, BMP, GIF dan sebagainya. Kadangkala semasa kita berkomunikasi, terdapat rakan yang meminta misalnya gambar kita ataupun pelan ke sesuatu lokasi, anda boleh menghantar gambar tersebut terus kepada peminta. Disamping itu gambar tersebut juga dapat dikongsi kepada penerima yang lain secara serentak. Selain itu terdapat juga FSTV (Fast Scan Televisyen) dan ATV (Amateur Television) ATV? Ia adalah satu mode dimana 2 (atau lebih) stesyen mengadakan sidang video. Antara perisian yang agak popular digunakan untuk aktiviti SSTV ialah seperti CromaPix, MMSSTV, MSCAN, WinPix32 dan banyak lagi. Saya pertama kali menggunakan perisian CromaPix dengan harga yang agak mahal ketika itu. Tetapi buat masa sekarang sudah terdapat banyak perisian percuma di internet. Dan tahukah anda yang mode ini telah hampir 50 tahun wujud dalam aktiviti radio amatur? Jika anda seorang yang suka mengambarkan suasana riang, mungkin mode ini agak sesuai, jika ada orang lain meminta gambar anda, anda boleh menghantar gambar imej yang boleh mengambarkan suasana ceria.

Antaramuka perisian SSTV yang saya gunakan iaitu MMSSTV
Antara gambar yang saya perolehi dari HF iaitu dari stesyen amatur dari Taiwan
Dan saya membalas imej beliau kembali untuk memberi laporan isyarat

Tahukan anda yang kita juga boleh berkomunikasi antara beberapa stesyen secara text sahaja sama seperti IRC (internet Realy Chat) dengan menggunakan radio transceiver! Wah, ini memang menarik!. Jika anda memang seorang pemalu, inilah mod yang dinantikan. Mod ini mula diperkenalkan sebelum perang dunia kedua. Tentera Jerman mula secara aktif menggunakan mode Hellscreiber (jika tidak salah saya). Kemudian beberapa mode yang lebih pantas mula diperkenalkan seperti Radio Teletype (RTTY), dan yang terkini mode dimana dalam satu frekuensi boleh dioperasikan oleh beberapa stesyen ialah PSK (Phase Shift Keying). Radio Packet?, ialah satu kosep penghantaran data (teks) secara leraian paket-paket kecil sebelum stesyen penerima menggabung semula paket-paket kecil tadi menjadi bentuk data asal. Hasil dari mode ini disampaikan melalui Buletin Board Services, Mailbox ataupun dipamerkan terus. Kadang kala kita terpaksa ke sesuatu tempat dan meninggalkan seketika ‘shack’ seketika, rakan-rakan boleh meninggalkan mesej teks dan sekembalinya kita ke ‘shack’, mesej tersebut akan terpampang pada skrin komputer. Tetapi jika mesej itu di sampaikan semasa kita tiada pada ‘shack’ secara suara, bagaimana?

Antaramuka salah satu perisian RTTY yang saya gunakan iaitu MMRTTY


Adakah kita juga boleh menghantar fail-fail seperti Dokumen MSWord? Hehehe…

Antara perisian yang amat bagus dicuba iaitu UISS
Bagi mode PSK, perisian yang saya gunakan ialah DXPSK
Antara bentuk gelombang isyarat yang saya dapat amati dalam aktiviti PSK, perhatikan imej 'waterfall' data PSK yang saya perolehi dari perisian Hamscope
Jika para pembaca menggunakan perisian Hamscope, cuba analisa bentuk gelombang yang terhasil pada freq 150.XXXMhz dimana terdapat isyarat trunking/pager. Hasilnya seperti di bawah. Terdapat 2 bentuk yang menarik.


Bagaimana mengendalikan mod-mode di atas? Apa yang diperlukan adalah sebuah pengantaramuka ringkas antara Kad Bunyi pada computer dan pesawat transceiver anda. Anda boleh mendapatnya melalui carian di google.com. Cuba binakan sendiri projek ini, saya percaya anda pasti kagum. Bagi mereka yang telah mempunyai pengantaramuka Echolink atau Eqso, konsep pengantaramuka adalah sama dan boleh digunakan.

Perkakasan perantara yang saya gunakan.
Gambarajah litar peranti saya.
Begitulah 2 jenis komunikasi yang dapat kita tambahkan dalam aktiviti radio amatur seharian kita. Selain suara, kita juga boleh berhubung secara imej mahupun teks sahaja.
Terpulang pada anda. Mudah-mudahan diharap para pembaca dapat mencuba mod ini, ada sesuatu yang anda juga patut merasainya.


p/s Terima kasih pada seorang rakan ham dari Pahang yang memberikan saya satu salinan program WinPSK For All, menurut beliau perisian tersebut diberi oleh 9M2ZA. Satu perisian yang meliputi semua mod digital yang bagus.

p/s Dengan interface yang sama dan perisian pembaca Kod Morse, anda juga boleh menterjemahkan bahasa ini ke dalam bentuk teks.

p/s Anda boleh mencuba mengenali bunyi digital serta mengenalpasti samada ia adalah PSK atau SSTV atau RTTY atau lain-lain mode. Antara Frekuensi yang aktif mengendalikan mode ini ialah 14.23Mhz (SSTV) dan 14.27Mhz, terdapat lain-lain frekuensi seperti 28.680Mhz yang juga aktif. Manakala 14.070Mhz pula PSK.

p/s Mahu melihat bentuk gelombang audio yang anda dengari atau di frekuensi 151.??? Yang berbunyi berdengung itu, gunakan perisian Hamscope dan interface yang sama. Cantik!

p/s Tahukah anda, walaupun tiada signal strength pada frekuensi yang didengari di dalam mode digital, imej gambar atau teks masih boleh diterima dengan baik.

p/s Tahukah anda yang terdapat beberapa rakan ham radio di Malaysia yang aktif dalam aktiviti digital! Misalnya 9M2DA dan 9M2AZ.

Terima kasih sekali lagi atas kesudian membaca tulisan saya.

Nota kaki

www.geocities.com/muar_fc
http://9m2az.tripod.com/
http://www.qsl.net/wm2u/psk31.html
http://mmhamsoft.ham-radio.ch/
http://photos1.blogger.com/blogger/96/2162/1600/SSTV%20attemp.jpg
http://www.mymorninglight.org/ham/PSKbox.htm

dan jangan lupa lawati link ini:
http://www.arrl.org/tis/info/pdf/99753.pdf


Alhamdulillah, mesin basuh saya sudah selesai membasuh baju saya. Kebetulan ketika perenggan terakhir saya menulis. ..... Cherioo... 73!!!Isnin, 23 April 2007

Promosi Hobi

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada semua pembaca.

Perjalanan saya kali ini merangkumi beberapa perihal yang adakalanya perlu bagi kita sesama warga pengamal hobi radio amatur duduk sejenak berbincang tentang promosi hobi ini.

Mengimbas kembali kenangan saya semasa era awal mendapat tiket hobi ini, saya terlalu ghairah dalam mempromosi hobi ini. Malahan ketika di Kelab Radio Amatur PUO lebih menyeronokkan apabila tiba hari-hari terbuka seperti Hari Konvokesyen dan Hari terbuka Jabatan. Sudah tentu persatuan kami akan diberi ruang pameran dan peluang mempromosikan hobi ini. banyak manfaat yang saya perolehi semasa mempromosikan hobi ini misalnya teknik penyampaian pada orang ramai dan bagaimana kita menyakinkan orang ramai tentang kebaikan hobi ini.

Ya, ianya sukar... kerana bukan atas dasar profit semata-mata. Tiada pulangan yang diperolehi sekadar sekeping sijil penyertaan sahaja. Dari situ saya belajar banyak perkara. Aspek tarikan pada gerai, kandungan penyampaian dan teknik menyakinkan orang ramai tentang kebaikan hobi ini. Dekorasi gerai adalah penting kerana ia adalah imej dan persepsi orang ramai ketika pertama kali melihat. Gerai yang 'selekeh' pasti dijauhi oleh orang ramai. Bahan pameran mestilah cukup berkesan disamping pemilihan susun aturnya.

Kadangkala bahan pameran melalui grafik, broucher dan Nota ringkas jauh lebih berkesan dari penyampaian melalui lisan oleh petugas. Para petugas juga mestilah yang benar-benar berminat secara sukarela. Malahan sukarela semata-mata masih belum sempurna. Individu terbabit mestilah juga berpengetahuan. Demonstrasi juga dilakukan berdasarkan skrip, bukannya spontan dan ia diulang-ulang pada setiap tetamu gerai. Perkara-perkara ini yang selalu saya titikberatkan semasa terbabit dengan promosi di kampus dulu. Kuncinya, persediaan amat perlu apabila menggerakkan aktiviti ini.

Mmmm... bagus juga, ianya banyak membantu memperbaiki kemahiran penyampaian individu dan menggerakkan organisasi sedemikian. Pengalaman semasa di kampus ini saya praktikkan hingga kini, malahan bukan dalam mempromosikan hobi amatur ini sahaja, saya juga pernah mempraktikan kemahiran ini sewaktu membantu saudara saya mempromosi produk karipap segera di Ekspo Usahawan di Seberang Jaya beberapa tahun yang lepas. Alhamdullillah ianya berkesan hinggakan jualan yang dicatatkan amat berbeda dari tahun-tahun yang lepas. Ini istimewanya hobi ini.

Berbalik pada hobi radio amatur, saya melihat persediaan setiap kali mengadakan pameran masih perlu diperbaiki. Saya masih teringat beza antara pameran yang diadakan 5 tahun yang lepas dengan sekarang. Misalnya pameran radio amatur di Sungai Batu Pahat Perlis adalah antara pameran yang digerakkan dengan baik. Ini adalah satu contoh pameran yang mana pihak ASTRA ketika itu mempunyai mekanisma yang baik dari segi bahan pameran. Peta jaluran pengulang, Susunataur Callsign bergantungan baik menyerikan gerai pameran. Malahan ketika itu gandingan gotong royong wujud dengan baik. Begitu juga pameran yang dijalankan oleh MARTS di Ibu Kota juga amat bersedia dari segi bahan dan jurutugas sukarelawan. Misalnya pameran di Lot 10 sempena hari Komunikasi Sedunia lewat 2002.

Berbalik pada masa kini, bilangan pengamal hobi radio amatur berlesen sudah jauh bertambah. Jika dulu lebih kurang 300 orang sahaja ketika saya menyertai hobi ini tetapi bilangannya kini sudah berkali ganda. Cara yang terbaik dalam menggerakkan aktiviti berbentuk promosi hobi ini ialah sesuatu organisasi itu perlu ada mekanisma dan bahan yang boleh bila-bila digerakkan. Juga perlu ada satu komuniti yang boleh berkerja secara berpasukan dan bergilir-gilir dalam aktiviti promosi. Ini adalah perlu kerana jika penyampaian atau promosi dilakukan oleh orang yang sama, saya percaya kualiti promosi individu terbabit pasti merudum. Akan wujud perasaan bosan dan idea individu terbabit pasti kontang.

Bentuk demostrasi juga harus dipelbagaikan. Sekarang segala-galanya berbeza dengan 30 tahun dulu. Jika dulu bagi orang ramai, dapat berkomunikasi suara adalah hebat, kerana dulu sistem komunikasi telefon tidak mampu dimiliki semua orang. Tetapi kini orang ramai sudah tidak hairan lagi. Dengan telefon bila-bila masa boleh berbual dengan orang tersayang. Kumpulan sasaran dalam promosi harus diselidik. Misalnya remaja masa kini lebih tertarik dengan komputer, apa kata jika dalam pameran yang melibatkan banyak remaja juga dimasukkan komputer sebagai elemen penarik. Komunikasi juga harus dipelbagaikan semasa demonstrasi. Masukkan komunikasi digital, seperti teks (RTTY, PSK dsb), Gambar (SSTV, Amateur TV dan Sidang video) dan teknologi yang agak agresif (kononnya) seperti Satelit Amatur. Jangan biarkan setiap kali mempromosikan hobi ini hanya sekadar demonstrasi suara sahaja. Freq juga harus dibuka seluas-luasnya, bukan hanya VHF malahan tunjukkan HF pada mereka. Tunjukkan mereka sains radio!

Pada pendapat saya juga, tidak semua jemputan untuk mengadakan pameran perlu diterima. Kajian atau homework perlu dijalankan. Perlu atau tidak? Adakalanya penganjur sekadar tangkap muat sahaja jemputan semata-mata untuk memenuhi aktiviti anjurannya sahaja. Tetapi kumpulan sasaran yang kita jangkakan tiada atau tidak kena. Ini semua harus diambil kira supaya tidak dianggap membuang masa sahaja. Sudah tentu ada pameran yang mencapai objektifnya dalam memperkenalkan hobi ini dan ada juga yang hambar. Apapun rasanya komuniti-komuniti radio amatur di Malaysia sudah arif. Yang istimewanya dan bezanya apabila menganjurkan promosi di suatu tempat tetapi didapati tiada sambutan, warga radio amatur sebenarnya tidak rugi. Mereka masih boleh melanjutkan aktiviti pameran sambil berqso. Dan ada ketikanya kedatangan rakan ham stempat ke tempat pameran banyak menceriakan keadaan dan mengeratkan tali silaturahim walaupun dari segi kedatangan pengunjung agak kurang.

Oklah... demikian pendapat saya berkaitan aktiviti promosi dalam hobi ini. Kita harus keluar dari kepompong yang membelengu penyampaian kita. Adakalanya kita perlu duduk sejenak bersama-sama bertukar pendapat dalam mempertingkatkan kualiti penyampaian supaya golongan sasaran mendapat faedahnya.

Oh ya bercakap tentang promosi baru-baru ini, saya menerima jemputan dari Saudara Pak Yob untuk bersama-sama mengikut satu jemputan untuk mengadakan pameran ringkas di Uitm Melaka. Aktiviti ini adalah digerakkan oleh 9W2JAR dan pelajar di bawah beliau. Mmm.. boleh tahan juga. Saya berkesempatan berkenalan dengan warga Ham di Melaka dan beberapa lagi dari Johor. Juga Saudari Seri, pelajar Masscom yang agak aktif berkomunikasi di tapak pameran tersebut. Berikut ialah beberapa gambar yang sempat lensa saya amati di Melaka.

Perjalanan ke Melaka
Sekitar aktiviti demonstrasi radio amatur di Uitm Melaka
Pak Yob, tersenyum. Saya berkesempatan meneliti beberapa gambar lama wajah pak Yob. Di raut wajah beliau ada bezanya, 5 tahun perkenalan saya dengan Pak Yob banyak mendidik saya erti Persahabatan dalam hobi ini. Cuma kali ini saya terperasan, Pak Yob kebelakangan ini kerap termenung panjang. Syabas Pak yob... sebagai warga amatur contoh.
Pak Mahadi menyampaikan sesuatu pada saudara Aimil
Lensa saya sempat menatap saat Pak Mahadi berkomunikasi diudara. Orangnya bersahaja dan simple
Saudara Aimil
Punyala kreatif... hehehe..
Senyuman.....
Dan terima kasih atas makan malam ikan bakar :). Pak Zol memilih ikan yang terbaik.
Harganya.... macam kat rumah ajer.
Cikgu dan anak-anak murid
Anak-anak murid
Teringat saya atas pertanyaan dari seorang pembaca, En. Farouk dari Gombak. Persoalan tuan telah saya ajukan pada 9W2JAR. Diharap Farouk berpuas hati dengan jawapan Hajar. :p
Lupa pulak saya, ada seorang lagi cikgu...hehehe...
Dan senja pun berlabuh di kota Melaka. Kenangan di kota Melaka pasti saya kenang.
Demikianlah perjalanan saya kali ni ke Melaka.. Terima ksaih pada semua warga komuniti Shah Alam, Pak Rahim 9M2ARR, Rakan Ham dari Johor dan tuan empunya majlis atas jemputan. Jam ditangan saya sudah pukul 9 malam, saya harus bergegas ke Janda Baik untuk satu lagi sesi bersama rakan-rakan ham yang akan menduduki peperiksaan CW. Buat Warga komuniti Shah Alam, Rakan-rakan Ham Johor dan Melaka, semoga maju jaya dan 73!! :)

Isnin, 16 April 2007

Mari bermasyarakat..

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada semua pembaca yang setia.


Saya dapat rasakan yang blog ini mungkin akan meniti zaman penghujungnya tidak lama lagi. Kesibukan pada laman web yang lain dan faktor masa semakin mencemburui. Terima kasih pada Encik Mutalib 9W2SQL atas memperingatkan saya tentang kepentingan dokumentasi dan penekanan konsep jurnal dalam penyampaian, semua itu akan saya ambil kira.


Dalam meniti minggu-minggu mendatang ini agak bosan semuanya. Hidup ini jika hanya makan, tidor, pergi kerja dan sebagainya sebenarnya agak hambar. Tambahan lagi orang-orang seperti saya di perantauan. Alhamdullillah hobi radio amatur memberi saya pengisian yang bermakna apabila datang saat-saat bosan.


Beberapa minggu lepas saya dijemput oleh pak Mahadi bersama-sama komuniti ham radio Shah Alam berkhemah di pantai Morib. Hummmm... menarik jugak ni. Walaupun agak terlewat untuk saya ikut serta tetapi kehadiran pada malam itu amat memberangsangkan. Ketam dan ikan segar dipindahkan terus dari bot ke pantai di mana kami berkhemah. Woww..... beza... memang berbeza konsep komuniti ini berkampung. :)


Saya dimaklumkan aktiviti ini kerap dilakukan oleh komuniti ham shah alam dan ham-ham yang lain dimana platform ini dijadikan ruang untuk bersama keluarga, melepaskan tekanan selepas seminggu bekerja dan juga merapatkan hubungan antara keluarga sesama ham.

Antara aktiviti sampingan yang diadakan termasuklah DXing HF, CBer, Chit chat, makan-makan dan ada juga yang menjala ikan bersama keluarga!!


Saya amat tertarik dengan alunan tiupan udara dari laut ke pantai yang amat mendayu-dayu.... indah di sebalik melihat dari dalam kegelapan sekumpulan keluarga ham mengutip hasil dari pukat yang dipasang. Sambil itu saya duduk di hadapan unggun api dan ditemani statik bunyi hf dari sebuah radio CB terpasang... indah... cukup indah. Di tengah lautan kelihatan cahaya kapal berbaris untuk masuk ke perlabuhan Klang.


Malam itu hidangan nya juga cukup istimewa, ketam bakar dan ikan segar..........peh!

Tiada apa yang boleh saya ungkapkan kerana apabila mengenangkan kembali malam itu membuatkan saya kerap berhenti menulis....


Antara pesawat pemancar yang digunakan pada malam itu.

Dan sudah tentu apabila ada pesawatnya sudah ada wujud pula pengendalinya

Tetapi bila ada pengendalinya pasti ada bomohnya heheheeh... 9w2OO
Kedatangan saya pada malam itu disambut dengan sergahan pak Din 9W2GTi, nasib baik bukan dalam uniform hehehe...
Hidangan istimewa malam itu... segala-galanya segar!!
Di balik unggun api.....
Disamping itu juga interaksi antara warga radio berjalan dengan harmoni. Rakan-rakan dari sekitar Banting dan Kelang juga hadir. Pak Mahadi 9W2MDY berbaju kuning sebagai tekong pada malam itu.
Pemilihan lokasi pada malam tersebut agak cantik kerana pantainya yang landai dan surut. Ada rakan ham yang memasang pukat. Peh!!. Perhatikan jarak saya, bentuk lantai pantai dan cahaya dimana aktiviti memukat dijalankan jauh kelaut... boleh berjalan kaki sahaja ke sana dari pantai!
Hari pun beransur cerah.... pemandangan nyaman di situ yang sempat saya ambil.
Demikian berakhir lagi perjalanan saya bersama-sama hobi radio ini. Siapa kata hobi ini menghalang seseorang itu bermasyarakat dan terperap di rumah sahaja? Ini yang istimewanya hobi ini :)
Satu gambar yang sempat saya ambil di mana secara tidak disengajakan timbul dalam kamera saya. Misteri... saya gagal mengenalpasti lembaga tersebut. para pembaca boleh membesarkan imej gambar di bawah dan mungkin lebih arif tentang susuk misteri di bawah pokok besar yang agak seram juga jika anda berada keseorangan di bawahnya....
Demikian sahaja coretan pengalaman saya kali ini. Kepada para pembaca setia diharap memahami kenapa saya agak kurang mengemaskini laman ini lagi. Dan diharap ini bukanlah posting terakhir... itu saha. Oh ya, satu lagi gambar terakhir saya paparkan... ingat lagikan, di awal tadi saya memilih mengatakan lokasi perkhemahan yang dipilih adalah cantik? Ya, memang cantik kerana pada waktu saya tiba, hari telahpun malam. Hinggalah ketika saya ingin pulang pada pagi itu.... papan tanda ini membuatkan saya rasa sedikit seram apabila beredar dari kawasan perkhemahan tersebut.......hehehee.....
Terima kasih dan..73!!
p/s : Terima kasih pada komuniti Ham Shah Alam, Banting terutama 9W2MDY dan 9W2GTi atas jemputan ini. Segala-galanya terbaik!! Ketika saya beredar... acara di tapak perkhemahan, pelbagai acara menarik masih berjalan... termasuklah acara 2 meter net Ceria bersama Astra pagi Ahad yang diacarakan dari tapak perkhemahan tersebut.
Related Posts with Thumbnails