Anda adalah tetamu ke blog ini.

Rabu, 31 Januari 2007

Empat segi menawan di hati

Ketika artikel ni ditulis saya sedang menonton filem Behind Enemy Lines. Cantik juga radio Burnett yang gunakan dan bagaimana sebuah antenna rubber duckie sebuah beliau mampu menghubungi markas di atas Carrier? Freq apa yang digunakan? Atau satellite transmisi mungkin. Sambil itu laman mel saya menunjukkan ada mesej yang masih masuk.

Wow... banyaknya email yang saya terima dari pembaca yang bertanyakan bermacam-macam soalan.


Apa yang menarik perhatian saya ialah email dari pembaca benama 'John' (bukan nama sebenar) menceritakan masalah yang beliau apabila ingin ingin berkomunikasi jarak jauh menggunakan 2 meter. Dari antenna yang beliau gunakan saya dapati terdapat kelemahan 'memilih' jenis antenna yang sesuai dikalangan amatur baru. Majoriti yang ingin DX, hanya mempunyai antenna jenis vertikal sahaja. Jika demikian, para pembaca harus memecahkan peraturan mengenai 'line off sight', kuasa pemancaran yang berganda ataupun mungkin propagasi. Untuk antenna dari jenis vertical, jarak jauh pemancaran dan line off sight adalah kriteria yang penting. Jika bernasib baik, propagasi akan membantu.

Walaubagaimanapun bagaimana anda mahu menjangkau jarak pemancara yang lebih hebat? Antenna dari jenis pengarah merupakan penyelesaiaan yang terbaik. Anda tidak perlukan Line Of Sight yang baik, Kuasa pemancaran yang terlalu tinggi dan apabila propagasi medukung ianya pasti memberi keputusan yang mengagungkan.

Terdapat pelbagai antenna dalam keluarga ini boleh digunakan. Misalnya antenna Yagi Dan Qubical Quad antenna. Saya mencadangkan pada John agar menggunakan salah satu dari jenis antenna tersebut.

2 minggu kemudian saya mendapat balasan mel dari John bertanyakan 2 perkara, macam mana rupanya antenna Quad? dan mana yang lebih bagus samada yagi atau quad.

Untuk menjawab persoalan terakhir John, saya senaraikan link laman web yang dapat membantu iaitu di http://www.cebik.com/quad/qyc.html . Pada pendapat saya pula Quad antenna memberi kelebihan yang lebih bagus berbanding yagi:

Kebaikan
1) Sensitiviti yang lebih baik.
2) Lebih Narrow
3) Gain yang tinggi berbanding yagi
4) Feed antenna tidak memerlukan gamma match/Stub dsb atau balun
5) Audio yang tajam
6) Binaaan yang mudah.

Keburukan
1) Tulang sokongan (boom dan palang memegang elemen) yang berat dan perlu kuat
2) Terlalu sensitif hinggakan jika lari sedikit arahnya, stesyen satu lagi langsung tidak dapat menerima isyarat.
3) Kedudukan Elemen quad pada antenna mudah berubah dan memberi kesan pada pemancaran (SWR, Gain dan direction)
4) Bahan Elemen biasa dugunakan ialah tembaga (mahal jugak)
5) Tak tahan lasak



Manakala Yagi pula:

Kebaikan
1) Ringan
2) Mudah alih
3) Gain yang ok
4) Lasak

Keburukan
1) Binaan yang kritikal cth memerlukan feeding spt gamma match, alpha match atau balun
2) Risiko matching yang tidak betul memberi kesan pada radio (Qubical Quad pun sama juga)
3) Binaan yang sedikit sukar berbanding Quad (tak la banyak.. sikit ajer)

Oleh yang demikian saya memilih Qubical Quad sebagai antenna pilihan saya bulan ini hehehehe..

Ianya tidak pernah mengecewakan saya. Hanya apabila burung bertenggek diatasnya yang membuatkan elemennya lari dan terlalu berat sahaja. Lain-lain sangat mengagumkan. Kalau dilihat radiation patern antenna quad, bentuk gelombang yang keluar dari antenna ini hampir 'straight' atau lurus berbanding yagi yang akan sedikit menyimpang. Ini bermakna jika anda menggunakan yagi, arah yang anda halakan belum tentu disitulah arah stesyen yang ditala. Ianya mungkin sedikit menyimpang ke kanan. Manakala quad, arah yang dihalakan hampir-hampir disitulah arah stesyen yang dipancar atau terima.

Perbandingan Qubical Quad dari kacamata kormersil boleh dilihat di sini .

Di bawah ini saya lampirkan beberapa gambar antenna Qubical quad milik rakan-rakan amatur di malaysia buat tatapan pembaca.

Antenna 4 Elemen Quad 2 Meter milik 9W2YR.


9W2QC juga memilih Quad antenna sebagai salah satu antenna untuk aktiviti komunikasi Satellite dan ISS. Perhatikan Elemen Quad beliau - 11 Elemen Quad 70cm


Mmmm.... apa kata Qubical Quad bagi freq yang lain? Di bawah ialah antenna quad milik 9W2AU yang berkendali di freq HF iaitu 10m band (mungkin 6m Band??). Lihat Bilah yang menyokong elemennya.. Besar dan mengerikan!!


Untuk memastikan antenna jenis quad ini memberi impak yang melampau, adalah sesuai anda bangunkan ia di kawasan yang tinggi dan tiada berhalangan. Misalnya seperti 9W2YR dimana beliau mampu mengakses rangkaian pengulang di Bukit Larut dan jika tidak silap saya Bukit Bendera Pulau Pinang dari Kelana Jaya.


Saya juga teringat lewat tahun 2002, ketika Pak Yob bermastautin seketika di Pulau Mutiara Pulau Pinang, Beliau selalu ber'DX' dari Gelugor Pulau Pinang ke Ulu Kali tanpa sebarang masalah dengan menggunakan antenna Qubical Quad. Artikel mengenai antenna beliau semasa tahun 2002 di Pulau Pinang boleh dicapai di http://www.geocities.com/astradioham/gam_quad4ele.htm .

Dan demi menjawab soalan terakhir dari John, beliau bertanyakan tentang laman-laman yang ada menyenaraikan koleksi projek antenna yang boleh beliau praktikkan atau homebrew. Saya tidak sempat menyemak koleksi-koleksi artikel antenna homebrew dalam koleksi saya tetapi cukuplah jika saya galakkan para pembaca melakukan carian sendiri di Google.com. Kadangkala anda akan bertemu dengan maklumat yang lain yang akan menyokong kajian anda. Satu laman yang agak popular tentang antenna homebrew ialah http://www.ac6v.com/antprojects.htm dan http://members.fortunecity.com/xe1bef/2meters-antenna.htm .

Walaubagaimanapun terdapat kelemahan yang terlalu ketara apabila anda menggunakan antenna dari jenis pengarah. Jika anda berkomunikasi dengan beberapa stesyen di pelbagai arah, anda terpaksa kerap memusingkan arah antenna anda. Juga potensi rakan-rakan lain tidak dapat mendengar pemancaran anda kerana antenna ditumpukan pada arah stesyen yang lain. Tambahan lagi apabila anda terpaksa menggunakan rotator untuk mengawal arah antenna ini. Bukankah ianya kos tambahan? :)

Oleh itu sebagai pengamal radio amatur berlesen, anda perlu bijak memilih antenna yang sesuai dengan motif, situasi dan kewangan hehehee......

Jadi selamat mencuba!! :)

73!!

Isnin, 29 Januari 2007

Balik kampong lagi yeaaa yeaaaa!!!

Hai!! Assalamuailaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca yang saya hormati.

Minggu lepas adalah hari yang paling memenatkan. Kebetulan pula saya pulang ke kampung atas urusan menguruskan bil-bil air, elektrik dan telefon. Sampai sahaja di kampung, jam sudah menunjukkan hampir pukul 1 pagi. Mmmm..... sukar juga nak tidur. Almaklumlah hampir 4 jam saya terlelap di dalam bas sepanjang perjalanan pulang ke pulau mutiara. Sudah muak untuk tidur. Saya ke bilik belakang, di situlah shack saya yang telah hampir 6 tahun saya tinggalkan. Ianya masih lagi menempatkan sebuah pesawat jenama Kenwood dan sebuah radio HF antik jenama Redifon R551N (final amplifiernya adalah Valve!!) pemberian 9M2SY (Transceivernya) dan 9W2MX Bang Mat Isa (Receivernya). Asalnya radio ini tidak berfungsi, berkat bantuan rakan-rakan amatur dari Alor Setar, alhamdullillah ianya diganti bahagian demi bahagian dan kembali ke dalam perkhidmatan akhirnya.

Jari jemari yang asyik memutarkan tombol pesawat masih tak dapat menenangkan saya. Ada sesuatu yang harus saya lakukan. Ah!, apa kata cari CD di bandar Perda... Dalam kesejukkan pagi itu saya ke Bandar Perda. Malangnya kedai Cd di sana kebetulan tutup awal. Biasanya 24 jam.. Kenapa ya. Dalam kehampaan saya singgah di gerai Char Kue Teow di sana, bertemu dengan rakan-rakan lama seperjuangan dulu. Jam hampir pukul 4 pagi barulah saya pulang ke rumah... Nah! tertidur terus diruang tamu hehehehe....

Pagi tu saya terjaga. Bonda memaklumkan bla bla bla bla bla (banyak la kena buat, tebas rumput la, racun rumput, cat rumah dsb). Ishh.. banyaknya nak buat hehehe.. Tapi ada sesuatu yang bonda sebutkan yang buatkan saya tak senang hati. Katanya bulan lepas ribut ada melanda, angin kencang telah menumbangkan tower (buluh) saya yang menempatkan antenna 11m band. Terus saya ke laman melihat-lihat jika ada kerosakkan yang lain. Dan bermulalah hari-hari yang sibuk sepanjang di kampong....

Bercakap tentang posting saya yang lepas saya ada menceritakan tentang berkendali di band-band seperti 70cm, 23cm, 13cm, 9cm, 3cm, 12mm, 6mm, dan 4mm adalah sangat asing. Antenna untuk freq-freq ini adalah berbeza dengan antenna VHF dan HF. Ianya terlalu kecil dan berbentuk pelik. Ya :). Biasanya saya anggap begini. Jika antenna 14Mhz yagi adalah terlalu besar, 2M pula sebesar antenna tv rumah dan 70cm pula sebesar sikat rambut bagaimana pula 23,13,9 dan 3cm? Banyangkan ianya terlalu kecih hinggakan handphone yang menggunakan band-band ini tiada antenna! kerana antenna nya terlalu kecil. Walaubagaimanapun bagi band-band ini mempunyai konsep pematul (reflektor) bagi antenna jenis pengarah. Bagi memahami konsep antenna mikrowave ini, laman web terlama dan paling bermanfaat iaitu http://www.cebik.com/ menawarkan info yang menarik.

Alhamdulillah lesen yang saya perolehi dari MCMC membenarkan saya bereksperimen di mikrowave dengan had-had yang tertentu untuk tujuan penyelidikkan dan keamanan. Peluang ini saya gunakan sebaiknya bereksperimen. Ianya berbeza dengan kormersil yang mana kos lesennya agak mahal (tetapi ada pulangan yang lumayan). Kadar bayaran untuk lesen di malaysia boleh dilihat pada laman ini .

Berbalik pada minat saya dalam mikrowave, ianya disebabkan pemberian satu antenna band ini oleh seorang rakan amatur senior dari Kulim iaitu saudara Andy 9M2DY. Beliau menghadiahkan saya kerangka piring bersaiz 1.8m. Dari situ sedikit demi sedikit saya pelajari dan perbaiki rekabentuk piring ini sehinggalah ianya ditamatkan dari perkhidmatan. Dari segi jarak fokus, bahan, cuasa, dan sebagainya. Banyak kepuasan yang saya rasai dari eksperimen piring homebrew ini. Berkat bantuan geran dari Kementerian Pendidikan (ketika itu) melalui Makmal Telekomunikasi Politeknik Shah Alam, beberapa modul tentang asas membina piring satelit saya pelajari dan saya praktikkan hingga ke hari ini.

Piring yang asalnya kerangka pemberian 9M2DY-sudah tidak lagi digunapakai



Demikian.. Pagi itu saya terpandang sesuatu kesan pada beberapa antenna saya di luar kesan dari ribut yang berlaku bulan lepas. Rupa-rupanya piring saya mengalami kerosakkan minor. Kesan impak angin (disebabkan piring saya adalah dari jenis solid), jika wire mesh sudah tentu ianya mampu bertahan.




Antenna ini saya beli dari Dubai



Masa pada pagi itu saya habiskan dengan membaiki semula kesan kerosakkan tersebut. Antenna ditanggalkan untuk mengeluarkan tapak yang telah bengkok.


Tapak yang bengkok dibawa ke bengkel Pian (Graduan dari US tetapi mengusahakan kedai besi, katanya lebih suka bekerja sendiri dari makan gaji heheheeh)



Kerja-kerja baik pulih dilakukan. Bahagian yang bengkok dipotong dan diganti dengan baru. Dua keping plat besi ditambah untuk mempertingkatkan kekuatan sokongan besi bahagian yang lemah agar pisang tidak berbuah 2 kali.





Tapak yang telah diperbaiki dicat semula, manakala piring yang telah ditanggal tadi dicat semula. Karat yang terhasil ditanggal... almaklumlah hampir 6 tahun berkhidmat :)



Dan selesai semua kerja maintenance, piring akan dipasang semula dan sedia berkhidmat.



Selesai membaiki dan memasang semula piring ini... setelah seharian di laman rumah, baru saya terperasan. Rupa-rupanya masih banyak lagi urusan yang jauh lebih penting harus saya lakukan. Bil-bil belum bayar, rumput belum potong, pagar belum cat dan cukai jalan motosikal belum diuruskan..Arghh.. malam ni kena balik KL semula. Apa boleh buat, kerana hobi saya terlupa benda lain yang lebih utama. Bonda pun kelihatan muncung ajer hari tu. Nampak gayanya saya harus menyenaraikan tugasan yang harus saya lakukan kemudian barulah perihal hobi bila pulang ke kampung lagi bulan depan...hahahahahaaaa...... :)
73!!







Khamis, 25 Januari 2007

Talian internetku berkelajuan siput

Entah kenapa malam ini talian internet saya terlalu lembab.

Dalam memikirkan tentang perihal sambungan internet saya teringat kepada seorang ham yang telah memperkenalkan saya tentang dunia Wifi. Saudara Azmi 9w2AQ sudah lama tidak kedengaran. Juga 9w2ji yang sudah 2 tahun tidak kedengaran mengingatkan saya pada istilah War Driving.

Minat saya tentang dunia Mikrowave bermula apabila salah seoarng sahabat saya telah ditugaskan menjaga makmal Mikrowave di sebuat IPTA. Kesempatan tersebut saya gunakan untuk mempelajari lebih dekat dunia mikrowave. Kebetulan juga di makmal tersebut terdapat Spectrum analyzer dan sebuah bilik chamber dimana saya berpeluang menguji dan plot bentuk gelombang antenna homebrew saya :).

Berbalik pada wifi, kebangkitan pesat sambungan tanpa wayar di 2.4Ghz memberi peluang pada mereka yang tiada akses internet. Bagaimana pula kita sebagai warga amatur?

Sebenarnya wifi adalah satu lagi cabang amatur yang menyeronokkan. Saya pernah membangunkan beberapa antenna wifi homebrew seperti cantenna, Vertical dan yang terbaik dalam barisan antenna 2.4Ghz buatan saya ialah reflectornya ialah sebuah dish ASTRO. rasanya jika anda menggunakan carian google anda akan mendapat banyak link ke projek sedemikian. OK... jom kita berkenalan dengan konsep mikrowave. Antenna pada band ini banyak menggunakan sistem pantulan dalam melonjak isyarat atau mengunpul isyarat. Mikrowave tidak boleh disebarkan secara jarak jauh tetapi mempunyai bandwidth yang besar. Ini yang membuatkan ianya dapat memuatkan data yang banyak dalam satu gelombang. Konsep pantulan boleh dilihat di laman http://www.usbwifi.orcon.net.nz/

Berbanding menggunakan mikrowave untuk tujuan QSO di satellite bagi saya tidaklah menyeronokkan. :)

Ok, berbalik pada wifi jarak jauh. kuasa yang dibenarkan untuk wifi agak terhad. Sesuatu transmitter (access point) hanya sekitar tidak lebih 100mW. Bagaimana jika kita tinggal jauh? 1 KM dari access point? dapatkah kita mengakses data? Jawapannya adalah mudah. Sebagai warga amatur terdapat beberapa kriteria yang boleh kita ambil kira untuk menangani masalah ini. Semua ini bergantung pada kuasa pemancaran, halangan (line off sight-maaf kalau tersilap taip), antenna, loss pada kabel, propagasi dan juga peralatan pemantauan.

Saya agak malas untuk menerangkan satu persatu perihal di atas. Terdapat banyak laman web yang menerangkan hal ini dan diharap pembaca dapat melakukan carian sendiri.

Apa yang saya sangat tertarik ialah loss di dalam kabel dan teknik antenna. Terdapat formula dalam mengukur efektif atau tidak gandingan 2 perkara ini.

Berikut ialah beberapa gambar disekitar rumah saya berkaitan aktiviti wifi jarak jauh. Jarak antara rumah saya dan akses point terdekat ialah 8km. Akses point ini terletak di atas bukit di perpustakaan MMU dan saya di Puchong.

Antenna ini adalah dari jenis mat grid jenama Andrew-Perhatikan buku dihadapannya


Sebelum antenna dipasang


Antenna yang telah fix pada rumah


Saya menggunakan kabel dari jenis Andrew Cable (Helical). terima kasih diucapkan pada 9W2TJR atas tajaan kabel untuk tujuan kajian ini. Kabel yang terbaik ialah LMR600 dan ke atas. Walaubagaimanapun kabel seperti RG58, RG213 dan RG8 memberi kesan loss yang amat ketara walaupun galangannya adalah sesuai. Ini kerana transmitter wifi hanya berkendali dengan kuasa yang kecil. Sesetengah pengilang menyertakan kabel RG741 dan RG8 tetapi dalam panjang yang terhad, kurang 1 meter.


Dan satu lagi standard connector bagi wifi-Revearse Polarity SMA... ianya mudah didapati berbanding zaman saya mula-mula menyertai hobi ini.


Saya memilih Standard 802.11B berbanding 802.11G. Ini kerana walaupun ianya perlahan tetapi kestabilan dan sesitiviti yang amat tinggi (kuasa pemancaran yang tinggi)


Antenna dengan magmount :)


Dua jenama 2 standard- 802.11B dan 802.11G


Demikian sudah satu lagi cabang dari hobi ham radio yang menyeronokkan. Kini saya tidak lagi menggunakan wireless akses. Antenna tersebut sudahpun ditanggalkan dan disimpan di dalam stor.


Tambahan terakhir. .. terdapat satu software yang bagus untuk tujuan pemantauan isyarat wifi iaitu Netstrumbler. Jadi, selamat mencuba!! Saya telah buktikan, saya boleh mengakses dengan jarak yang jauh.... anda pula bagaimana? :)

P/S: Pak Kamsol, 9W2KW, terima kasih atas pinjamkan saya antena mat grid ini. Cuma saya tidak berkesempatan untuk memulangkannya lagi.... Juga 9W2Cam (betul ker ni?) atas pemberian connector untuk helical cable. Terima kasih semua!!

Rabu, 24 Januari 2007

Mereka yang meminati hijau...

Hai, jumpa lagi...

Hari ini banyak perancangan yang dibuat agak sukar dilaksanakan. Tak banyak yang dapat dilakukan. Rakan-rakan saya cenderung menghabiskan kerja-kerja peribadi.

Kecenderungan?

Saya teringat lagi semasa diera rakan-rakan saya tergila-gilakan jenama-jenama tertentu pesawat amatur. Ada dikalangan mereka yang meminati Icom.. ada yang meminati Motorola dan ada yang meminati jenama yang tidak pernah kedengaran.

Itu berkaitan dengan jenama-jenama pesawat amatur. Bagaimana pula jika anda mendengar rakan-rakan yang cenderung meminati hobi mengumpul radio transceiver yang menggunakan Valve? apakah anda mengetahui terdapat model radio yang menjadi buruan pengumpul radio-radio transceiver seperti model Collin dan Marconi? Perjalanan saya menyusuri tanahair dari daerah utara hingga selatan telah menemukan saya pada peminat dan pengumpul model-model radio seperti ini.

Radio yang menggunakan valve sebagai final amplifier mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Ianya menjadi semakin efektif apabila ianya semakin panas. Ibarat saya gambarkan ia seperti sebuah kenderaan enjin diesel. Semakin panas semakin baik. Walaubagaimanapun kelemahan yang ketara radio jenis ini ialah ianya mudah 'hanyut'. Frekuensi akan berubah dan hanyut tidak berada pada kedudukan yang sepatutnya. Misalnya sekiranya anda menala ke freq 7.043Mhz.. semakin lama freq itu akan berganjak bergerak ke atas atau ke bawah (biasanya ke atas) mungkin selepas 15 minit ianya akan menjadi 7.048Mhz mungkin. Kelebihan yang paling saya minati pada radio valve ialah ia menggunakan kuasa (ampere yang rendah) tidak seperti semikonduktor yang memerlukan sehingga 40A untuk menghasilkan 100watt.

Manakala radio yang menggunakan transistor lebih efektif dan cekap. Ianya berbeza dengan Valve dimana semakin panas, kecekapannya semakin menurun. Transistor bagi saya mudah 'kaput' berbanding transistor (pada pendapat saya). Maintenance radio valve adalah jauh lebih mudah dari radio transistor. Saya pernah melihat seorang rakan Ham dari kedah, 9W2RM menanggalkan satu demi satu komponen radio valve. PCB radio valve ini terus direndam oleh beliau ke dalam air (mungkin bahan kimia lain) di dalam besen dan diberus dengan berus dawai!! Waaaa.... Keesokkan beliau memasang kembali komponen radio valve dan ianya berkendali!! :)

Bagaimana pula jika ianya radio transistor?

Saya juga berkesempatan bertemu dengan rakan-rakan ham yang meminati mengumpul radio tentera zaman perang dulukala. Mmmmm.... rupa-rupanya di dalam hobi ini ada juga cabang selain meminati berkomunikasi di udara, homebrew dan terkini mengumpul radio-radio lama. Tahun lepas saya berkesempatan melawat Muzium PDRM di KL, rupa-rupanya Komunis juga pandai membangunkan pesawat pemancar sendiri. Radio tersebut hanyalah sebesar buah kelapa berbentuk segiempat. Cantik hasil tangannya. Terkilan juga rasanya sebab 2 tahun yang lepas saya ketinggalan menghadiri hari ulangtahun VAT69 di Ulu Kinta kerana dimaklumkan oleh peqawai bawahan saya yang mana terdapat pameran barangan rampasan komunis dan 'putar-putar' (Komunis Kalimantan Utara). Di pameran itu terdapat beberapa radio homebrew komunis yang agak menakjubkan.

Demikian... dalam peredaran masa kali ini, teknologi radio semakin pesat. Ketika Gallelio Marconi mencipta transceiver, beliau mungkin tidak terfikir bukan suara yang menghantar mesej sahaja boleh dilakukan malahan ianya adalah kunci kepada ilmu, keamanan dan kestabilan dunia.

Kesempatan saya baru-baru ini menghadiri DSA 2006 menunjukkan teknologi radio semakin rumit. Ianya bukan sekadar hobi semata-mata.

Eh.. Mana mau tekan ptt....?



Radio yang biasa digunakan oleh ATM


Radio dari Firma Thales, tidak asing lagi dikalangan negara-negara rantau asia. Racal dan beberapa nama lagi kini bernaung di bawah jenama ini untuk beberapa produk


Retransmission sistem (repeater) yang digunakan di medan


Radio dari Firma Saab-Agak jarang kedengaran kerana tidak banyak negara yang memilih jenama ini
Perhatikan Saab dan Tuner dari HF sampai Upper VHF!! Juga 400Watt (yang putih)




Radio dari Firma India... apa ntah lupa da.. Bharaat?




Radio dari Firma Iran, negara yang baru saya kenali. Rupa-rupanya teknologinya memang terkehadapan.

Gambar disebelah ialah PSTN HF



Gambar pertama ialah untuk Aircraft dan disebelah lagi ialah HF manpack (perhatikan ganggang pemegang yang besar)



Juga tidak ketinggalan Firma dari Korea


Juga Firma Barret dari Australia. Barret ada juga mengeluarkan radio yang hampir sama seperti untuk tentera tetapi untuk sektor awam macam Bomba dan pertahanan awam JPA3


Sistem keselamatan dalam komunikasi juga dipamerkan. Saya amat berminta dengan interface yang dipamerkan dibawah kerana jika kita tahu tekniknya, ia boleh dihomebrew. Tetapi etika kita sebagai ham radio adalah ditegah dari menghantar mesej semasa komunikasi secara rahsia. Komunikasi kita dalam ham radio adalah terbuka. Sesiapa pun boleh mendengarnya:).



Perhatikan. Mudah kan?


Di bawah ini adalah radio kecemasan pemandu kapal terbang tentera jika beliau terdampar di kawasan hutan atau laut.



Juga firma Harris yang banyak mempromosikan produk mereka






Firma dari China juga mencuba nasib. Qualiti yang boleh tahan tetapi masih banyak yang perlu diperbaiki. Ketika gambar ini diambil, tangan saya agak berpeluh dan saya menyentuh keypadnya. Nombor-nombor di keypad itu tertanggal!! Kualiti yang tidak memuaskan.... mungkin kerana nak 'cover' pemilik boot tersebut memaklumkan pada saya "Eh, itulah sistem keselamatan radio kami." Err.... betul ker orang ni? hhehehehehe...


Juga tidak ketinggalan firma yang mempromosikan antenna. Saya semak... ada beberapa antenna yang meliputi 10m, 40m, 20m, dan Lower VHF 6m yang dipromosikan. malangnya hanya Government order sahaja. :)



Dan tidak lupa juga komponen connector special grade military yang terdapat situ... pun tak dijual untuk orang awam....



Begitulah perjalanan saya. Dari pemerhatian saya, memang ada benarnya kata-kata rakan ham yang meminati rekabentuk radio tentera dan mengidam ianya dapat diaplikasikan pada radio transceiver milik mereka.... atas sebab kualiti dan ketahanan. Berbeza dengan pesawat amatur, manja dan mudah rosak... :)
Related Posts with Thumbnails